76 pregleda
Monika Kiris u rubrici Tehnologija od Monika Kiris (7.5k bodova)
uređen od Znatko

Kada će prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima METMONIC radara koje postavlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)? 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (115k bodova)
prikazano od Znatko

METMONIC: I krajnji jug Hrvatske uskoro će biti obuhvaćen radarskim mjerenjima

Povijesni trenutak za hrvatsku meteorologiju

Dana 19. listopada 2022, instalacijom antene i kupole na posljednjem, trećem po redu, suvremenom meteorološkom radaru na hrvatskom dijelu Jadrana i krajnji jug Hrvatske bit će pokriven radarskim mjerenjima.

Nakon što su ove 2022. godine na lokacijama Debeljak kod Sukošana te vrh Goli kod Labina pušteni u rad radari na hrvatskoj obali, instalacijom trećeg C-band Doppler meteorološkog radara na vrhu Uljenje na Pelješcu ostvarit će se preduvjeti da po prvi put u povijesti cjelokupna hrvatska obala, more i otoci budu pokriveni radarskim podacima.

Modernizacija motriteljske mreže, posebice izgradnja mreže meteoroloških radara, koju Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) provodi projektom METMONIC, dodatno će unaprijediti važnu ulogu koju DHMZ ima u sustavima ranog upozorenja na ekstremne vremenske i hidrološke pojave te klimatske uvjete, ali i podršku koju daje gospodarstvu, turizmu te prilagodbi Hrvatske klimatskim promjenama.

DHMZ

Glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek, ovom je prilikom poručila:

„Pouzdani podaci i informaciju ključni su za praćenje klime, pripremljenost na posljedice klimatskih promjena kao i za preciznije sustave prognoziranja i upozoravanja koji mogu ublažiti razorne posljedice vremenskih i klimatskih ekstrema. Veliki tehnološki iskorak DHMZ, omogućen projektom METMONIC, osigurat će tijelima javne vlasti, donosiocima mjera, strategija i politika te u konačnici svim građanima Republike Hrvatske dostupnije i kvalitetnije informacije o vremenu i klimi te prognozama i upozorenjima. To će značajno doprinijeti boljem gospodarskom razvoju Hrvatske, jer gotovo četvrtina našeg gospodarstva temelji se na sektorima koji su najizloženiji klimatskim promjenama i prirodnim nepogodama, poput energetike, prometa, poljoprivrede i turizma. Kvalitetna i suvremena motriteljska mreža, posebice mreža meteoroloških radara, rezultirat će i efikasnijim upravljanjem rizicima klimatskih promjena te, najvažnije, zaštiti i spašavanju ljudskih života.“

Radar na vrhu Uljenje na Pelješcu omogućit će bolje poznavanje i razumijevanje stanja atmosfere južne Dalmacije što će zasigurno olakšati planiranje rada poljoprivrednika, doprinijeti sigurnosti nautičara i turista, pomoraca, ribara i stanovništva na tom području.

Voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan, rekao je:

„Meteorološki radari daju nam podatke o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, o očekivanom intenzitetu oborine, kao i akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje. Osiguravaju nam informacije o brzini i smjeru vjetra te podatke o samoj vrsti oborine u oblaku i vertikalnim strujanjima unutar oblaka. To će doprinijeti boljoj klasifikaciji hidrometeora što će biti od velike pomoći pri lociranju tuče, jakih udara vjetra, oluja i jakog intenziteta oborine. Sve će to osigurati i više različitih radarskih produkata za naše građane, strateške partnere te žurne službe, posebice Ravnateljstvo civilne zaštite.“

Nakon instalacije antene i zaštitne kupole te spajanje sustava za prikupljanje i obradu radarskih podataka na lokaciji Uljenje slijedi testni rad koji će trajati oko 15 dana i potom će podaci radarskih mjerenja biti dostupni javnosti u realnom vremenu na mrežnim stranicama  DHMZ-a. Svatko tko će boraviti na hrvatskom dijelu Jadrana bit će u mogućnosti na zaslonu svog mobilnog uređaja ili računala procijeniti koliko je neki opasni vremenski sustav udaljen od njega te donijeti pravovremenu odluku o svojim aktivnostima.

Nabava i postavljanje suvremenih meteoroloških radara dio je velikog i opsežnog Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH - METMONIC kojim će cjelokupni teritorij Hrvatske biti obuhvaćen radarskim mjerenjima. Od ukupno planiranih šest novih radara, u ovom trenutku već su četiri u operativnom stanju. Na području Jadrana to su radarski centri Goli kraj Labina i Debeljak kod Sukošana, a na kopnu Bilogora i Gradište.

DHMZ

Projektom METMONIC, osim uspostave suvremene mreže radarskih postaja, u tijeku je modernizacija više od 400 prizemnih meteoroloških postaje, dok je pet meteorološko oceanografskih plutača već usidreno tijekom ovog ljeta na lokacijama Viški kanal, Palagruža, Molunat, Kvarner i Blitvenica. Projektom METMONIC također su modernizirane i unaprijeđene i dvije visinske meteorološke postaje na lokaciji Monte Kope u Istri te u Slavonskom Brodu.

Projekt METMONIC značajno će se osuvremeniti rad i poboljšati kvaliteta proizvoda i usluga DHMZ-a. Njegova je ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta METMONIC je 343.914.506,50 HRK od čega se 85% odnosno 292.327.330,52 HRK financira iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija dok 15% nacionalne komponente u iznosu od 51.587.175,98 HRK sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Nino Marić 28.03.2022. pitanje u rubrici Tehnologija od Nino Marić (15.6k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Društvo od Monika Kiris (7.5k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...