Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Obrazovanje od
uređen od Znatko
Dali je točno, da je indijski matematičar još u 15. stoljeću dokazao da je nula najmoćniji broj i u svemiru i u matematici..

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Marin Duganđija od
odabran od Frenki (Ilija) Atajić
 
Najbolji odgovor

Istina. To je ona priča o nuli i kako je nula kroz povijest nastala kao broj koji ne postoji! :) A danas nulu shvaćamo zdravo za gotovo - kao broj. Naime, nekad davno - nula jednostavno nije postojala. Niti kao shvaćanje pa onda ne i u matematici. Osim u nekim dijelovima svijeta. :)

Priča o nuli kaže da je indijski matematičar Madhava iz Sangamagrame (1340. – 1425.) u XV. stoljeću dokazao upravo to da je nula najmoćniji broj u matematici. Taj matematičar je bio pionir u razvoju infinitezimalnog računa (ako ste matematičar - znate za ovo, a ako niste stavio sam link na Wikipediju). Njegove su formule za sinus, kosinus i tangentu bile točnije od bilo kojih drugih koje su postojale u to vrijeme.

Iako se za nulu se znalo i prije. Nula je bila poznata u Indiji već u VII. stoljeću. Ali nije bila prepoznata njena važnost i snaga sve do XV. stoljeća. Od tada pa do danas, nula je postala sastavni dio brojevnih sustava, a pogotovo je neizbježna danas u informatici.

U svojim istraživanjima, Madhava je sam otkrio da je upravo broj nula ključ za razumijevanje mnogih matematičkih koncepata. Npr. pokazao je da je nula:

  • korijen svih polinoma,
  • da je granica svih brojeva i
  • da je ključ za razumijevanje beskonačnih brojeva.

Njegova istraživanja su imala ogroman utjecaj na razvoj matematike i fizike, pa je na kraju došao do teze da je zbog toga nula najmoćniji broj u svemiru. Tvrdio da je nula početak i kraj svega. Da je nula ključ za razumijevanje stvaranja i uništenja. I tako je nula postala bitan faktor u matematici. Nulu danas normalno koristimo i shvaćamo u svakodnevnici iako ona bitnu vrijednost u matematici.

Mario Bedeković od
Lijepa priča četvrtkom :)

Slična pitanja

4 odgovora 577 👀
2 odgovora 824 👀
1 odgovor 507 👀
1 odgovor 220 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...