Monika Kiris u rubrici Poslovanje od

Koliki su prihodi od paketskih usluga na tržištu poštanskih usluga u drugom kvartalu 2023?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od

U drugom kvartalu 2023. godine hrvatsko tržište poštanskih usluga doživjelo je snažan rast, što ukazuje na promjenu potrošačkih navika, odnosno na sve češću kupnju putem interneta.

Značajan porast broja paketskih usluga rezultirao je i rekordnim prihodom od 74,5 milijuna eura

Rast prihoda na godišnjoj razini iznosio je 7,4 % i povezan je s povećanjem broja dostavljenih paketa od 9%, kojih je bilo gotovo devet milijuna.

Ukupan broj poštanskih pošiljaka (pisma, paketi i tiskanice) premašio je 65 milijuna, pri čemu je rast potaknut većim brojem paketa koji su nadomjestili smanjen broj poslanih pisama i tiskanica. Pisma i dalje čine najveći udio s 78,5 %, dok su paketi zabilježili rekordni udio od 13,7 %, dok ostatak čine tiskanice.

Što se tiče međunarodnog prometa, primjetna je normalizacija i povećan broj pruženih usluga u drugom tromjesečju ove godine, s povećanjem od otprilike 10 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Međunarodni promet čini 7,1 % svih usluga na tržištu.

Broj pružatelja poštanskih usluga ostao je nepromijenjen, s ukupno 22 davatelja usluga na kraju drugog tromjesečja. Najveći među njima je HP-Hrvatska pošta d.d., koja je ostvarila udio od 58,2 % u ukupnim prihodima na tržištu i udio od 87,2 % u broju pruženih usluga.

Podaci o tržištu poštanskih usluga u drugom tromjesečju dostupni su na internetskoj stranici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM-a) na poveznici.

Slična pitanja

1 odgovor 199 👀
1 odgovor 122 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...