Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od
promjena rubrike od Znatko
A, naziv ulice po Paveličevom Ministru Mili Budaku - nije zabranjen ..?
Dina Kljajić od
Još jedno izazovno pitanje! To! ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Goran Gonar od
odabran od Frenki (Ilija) Atajić
 
Najbolji odgovor

Pravno gledano, naziv ulice po Mili Budaku nije zabranjen jer Zakon o zabrani korištenja ustaških, četničkih i drugih totalitarnih simbola i znakovlja ne zabranjuje korištenje imena osoba koje su bile povezane s tim režimima. Međutim, taj Zakon usvojen 2018. godine zabranjuje korištenje pozdrava "Za dom spremni" (ZDS) u svim javnim i privatnim prostorima.

Kako je Mile Budak bio odgovoran za promicanje ustaške ideologije u školama i crkvama u svoje vrijeme, tako je bio odgovoran za progon i Židova i Srba, pa ima smisla promijeniti naziv te ulice. Pronašao sam da su postojale i inicijativa za promjenu imena koje su pokrenute od strane građana onih gradova gdje je bila takva ulica. Sve je više danas gradova i mjesta koji su promijenili naziv te ulice tako da je to proces koji se upravo još odvija.

Naravno, pokretački tih promjena smatraju da je Budak bio odgovoran za zločine protiv čovječnosti i žele promijeniti tu ulicu. Za sada svugdje su to napravili uspješno, samo negdje duže traje zbog otpora političkih neistomišljenika.

+2 glasa
Arnela Abadžija od
Zato što se taj pozdrav koristio za vrijeme drugog svjetskog rata na prostoru NDH gdje su otvarani logori i gdje prema zvanicnoj historiji stoji da su ubijani civili i da su provodili fasisticku, rasističku i šovinisticku politiku. Ne kazem sta je istina ali to u zvanicnoj historiji stoji.

A posto svijetu pravila i dalje diktira Amerika, svako ko zeli da bude jaci od nje i ko se imalo prikloni njenim neprijateljima biće linčovan kroz povijest svasta ce mu se pripisat i snosice posljedice koje oni odrede. Sudbinu, povjest, kaznu.. Sve odredbi Amerika cemu se narode cudite

Slična pitanja

1 odgovor 712 👀
1 odgovor 138 👀
2 odgovora 208 👀
1 odgovor 308 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...