Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od Frenki (Ilija) Atajić
promjena rubrike od Znatko
A, naziv ulice po Paveličevom Ministru Mili Budaku - nije zabranjen ..?
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Još jedno izazovno pitanje! To! ;)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar
odabran od Frenki (Ilija) Atajić
 
Najbolji odgovor

Pravno gledano, naziv ulice po Mili Budaku nije zabranjen jer Zakon o zabrani korištenja ustaških, četničkih i drugih totalitarnih simbola i znakovlja ne zabranjuje korištenje imena osoba koje su bile povezane s tim režimima. Međutim, taj Zakon usvojen 2018. godine zabranjuje korištenje pozdrava "Za dom spremni" (ZDS) u svim javnim i privatnim prostorima.

Kako je Mile Budak bio odgovoran za promicanje ustaške ideologije u školama i crkvama u svoje vrijeme, tako je bio odgovoran za progon i Židova i Srba, pa ima smisla promijeniti naziv te ulice. Pronašao sam da su postojale i inicijativa za promjenu imena koje su pokrenute od strane građana onih gradova gdje je bila takva ulica. Sve je više danas gradova i mjesta koji su promijenili naziv te ulice tako da je to proces koji se upravo još odvija.

Naravno, pokretački tih promjena smatraju da je Budak bio odgovoran za zločine protiv čovječnosti i žele promijeniti tu ulicu. Za sada svugdje su to napravili uspješno, samo negdje duže traje zbog otpora političkih neistomišljenika.

+2 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Zato što se taj pozdrav koristio za vrijeme drugog svjetskog rata na prostoru NDH gdje su otvarani logori i gdje prema zvanicnoj historiji stoji da su ubijani civili i da su provodili fasisticku, rasističku i šovinisticku politiku. Ne kazem sta je istina ali to u zvanicnoj historiji stoji.

A posto svijetu pravila i dalje diktira Amerika, svako ko zeli da bude jaci od nje i ko se imalo prikloni njenim neprijateljima biće linčovan kroz povijest svasta ce mu se pripisat i snosice posljedice koje oni odrede. Sudbinu, povjest, kaznu.. Sve odredbi Amerika cemu se narode cudite

Slična pitanja

1 odgovor 485 👀
1 odgovor 115 👀
2 odgovora 123 👀
4 odgovora 631 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...