Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Politika od
uređen od Znatko
Dali vjerujete, ili vam se bar čini - da je eu - a, kopija bivše ex-yugoslavije - samo što je maknut komunizam, a zamjeniti će ga tehnokratija - politički ustroj - viječe evrope - bivši - siv, ekonomija po sistemu petoljetke - međusobno financijsko krpanje određenih privrednih grana - planska proizvodnja, od poljoprivrede (kvote) ,pa na dalje..svaka bivša republika - ovdje država ima svog predsjednika,, koji ju predstavlja u - B.....
a, iz B.. dolaze DIREKTIVE ..koje javno iznose određeni KOMESARI..
Šta vi mislite, , (malo dublje komparirajte, puno vrataće vam se - otvoriti )
(i, ne zaboravite, da je japan usvojio - samoupravljanje, koje se održalo do danas - samo ,
oni nemaju - ,,ustaša*,, i ,,četnika*,,to je vjerovatno neka vrsta gljivica, koja napadne neku biljku.*

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Dario Barić od

Pa dobro, to je tako kad imamo skup podskupova u politici. Ljudi su ljudi. I onda i sada. Ekonomski sustav EU-a temelji se na slobodnom tržištu i kapitalizmu. Ali opet tu ima nekih elemenata socijalne države. Pitanje je 50 nijansi sive odnosno koliko je socijalizma u nekom političkom uređenju. Ovaj EU sustav je tako sličan sustavu koji je postojao u YU-u jer se također temeljio na socijalističkom tržišnom gospodarstvu, ali ipak puuuno više.

Nadalje, EU ima zajedničku valutu, euro, koja se koristi u većini zemalja članica. YU je također imao zajedničku valutu, jugoslavenski dinar, koja se koristila u svim republikama. Tako možemo pronaći puno zajedničkih točaka. Ako želimo. Npr.

 • EU ima vijećnički sustav - tu predstavnici zemalja članica EU donose odluke o važnim pitanjima. YU je također imao vijećnički sustav, u kojem predstavnici republika donose odluke o važnim pitanjima.
 • EU ima Predsjednika Europske komisije - on je glavni izvršni dužnosnik Unije. YU je također imao Predsjedništvo SFRJ, koje je bilo kolektivno tijelo s predsjednikom na čelu.
 • EU ima Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (CSDP), koja omogućuje zajedničku vojnu akciju zemalja članica. YU je također imao zajedničku vojsku, Jugoslavensku narodnu armiju (JNA).
Ima tu značajki koje su ili slične ili identične. Ali opet, to su samo neki elementi. Možda se nisam sjetio svega, ali s druge strane, ono što je bitnije je - puno toga je ipak različito!

Mogli bi tako reći da izazovi s kojima se suočava EU su slični izazovima s kojima se suočavala YU. Obje unije suočavaju se s problemima:

 • regionalne nejednakosti,
 • korupcije i
 • birokracije.

Ali danas se EU suočava s izazovima globalizacije i migracije, dok se s druge strane YU suočavao s izazovima nacionalizma i separatizma. Tako da ima i dosta razlika pa ne bih baš rekao da je EU kopija YU, ali da ima sličnosti - ima.

+9 glasa
Branka Begić od
odabran od Frenki (Ilija) Atajić
 
Najbolji odgovor

Nisam baš u tome, ali mene i EU kao umjetno stvorena veeelika "zajednica država i naroda" podsjeća na mnoge povijesne unije:

 • Velika Makedonija
 • Rimsko Carstvo
 • Tursko carstvo
 • Austro-Ugarska
 • Jugoslavija
 • SAD
 • SSSR
 • Europska Unija 
Borna Matić od
Dakle, podsjeća te i kao da vjeruješ da je odgovor na pitanje točan?‌
Frenki (Ilija) Atajić od
a, naglasak je na unutarnjem ustroju...‌
Branka Begić od
Sve su one imale unutrašnje ustrojstvo. :)
Frenki (Ilija) Atajić od
I, jedna zajednica Mrava ili Pčela - ima svoje unutarnje ustrojstvo.‌
+7 glasa
Mario Bedeković od
Moglo bi se tako reći, ali samo na prvu jer SFRJ je bila ono - država za sebe. EU to nije. Jugoslavija je imala to federalno uređenje kao jedna država dok EU nije država za sebe. EU je grupa neovisnih država. Kako nema toga konfederalnog ili federalnog uređenja, to baš nije isto uređenje, jelte...
Marija Smiljan od
tako je!
nije to ista stvar
i bolje je bilo prije.‌

Slična pitanja

2 odgovora 448 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...