Monika Kiris u rubrici Politika od

Kako će pad javnog duga utjecati na gospodarstvo Hrvatske?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koliki je trenutni javni dug Republike Hrvatske?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od

Iako je Hrvatska među sedam najboljih članica EU zbog snažnog pada javnog duga, taj pad udjela javnog duga te nizak deficit proračuna mogu biti usporeni ili ugroženi slabijim rastom ekonomije u odnosu na očekivanja. 

To bi moglo biti uzrokovano recesijom u euro području, ograničenim investicijama u turizmu u usporedbi s razdobljem prije pandemije i suzdržanom potražnjom za putovanjima u neizvjesnom okruženju. Proračunski saldo također može biti negativno pogođen dodatnim izdacima u zdravstvu, obrani te subvencijama za industrijske i klimatske politike koje proizlaze iz zajedničkih politika EU, kao i većim izdacima za kamate na javni dug.

Uz povoljne trendove u javnim financijama, uključujući smanjenje bruto potreba za financiranjem na najnižu razinu u 15 godina (11% BDP-a) te pozitivne ocjene rejting agencija koje upućuju na postizanje "A-" razine rejtinga do 2024. godine, postavlja se pitanje o mogućem poreznom rasterećenju kako bi se ojačalo hrvatsko gospodarstvo na jedinstvenom tržištu.

S obzirom na ubrzan rast bruto plaća na 15% (u usporedbi s 8% prošle godine) i povećanje zaposlenosti iznad 2,5%, predviđa se da će suficit lokalnih vlasti biti veći od očekivanja, koji otvara priliku za smanjenje poreznih stopa i rasterećenje plaća. Također se razmatra mogućnost agresivnijeg poreznog tretmana turističkog najma.

Važno je naglasiti važnost rasterećenja dohotka visokokvalificirane radne snage i poticanje njihovog zapošljavanja kako bi se povećala produktivnost po radnom satu na razini EU prosjeka od 68,4%. U tom smislu, Hrvatska bi mogla značajno smanjiti prosječni porezni klin za visoko kvalificiranu radnu snagu, što bi je približilo najkonkurentnijim članicama EU.

Slična pitanja

2 odgovora 201 👀
1 odgovor 586 👀
1 odgovor 284 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...