Nino Marić u rubrici Mediji od

Da li je dostupnost javne informacije obveza državnih organa i tijela, javnih poduzeća, korisnika javnih financija, ... i ostalih u javnom sektoru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od

Javnost i dostupnost informacije je upravo zakonska obaveza državnih organa i tijela, javnih poduzeća, korisnika javnih financija, političkih tijela, itd. Ako dođe do toga da je nekome (pogotovo novinaru) nezakonito uskraćena informacija, a možda je javni izvor otežava dati, dužnost svakoga, a pogotovo novinara je o tome obavijestiti javnost. Jer se takvo nedemokratsko i "zatvoreno" ponašanje institucija i tijela smatra temom od javnog interesa.

Hrvatsko zakonodavstvo sadrži odredbe o javnom interesu, ali ne daje jasnu definiciju što to javni interes zapravo jest. To otvara mogućnost da se javni interes tumači na različite načine, pogotovo od strane političkih i sudskih vlasti.

Novinarstvo je djelatnost koja ima za cilj informirati javnost o važnim temama. Stoga je novinarstvo dužno stavljati javni interes iznad privatnoga. Javna stvar je dobrobit svih građana, a novinari imaju odgovornost izvještavati o tome kako se ta dobrobit čuva ili ugrožava.

Slična pitanja

1 odgovor 264 👀
1 odgovor 284 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...