30 pregleda
Redakcija u rubrici Turizam i putovanja od Redakcija

Kako svjetski poznati EXIT festival utječe na turizam i ekonomiju Srbije, države u kojoj se svake godine održava?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

EXIT festival je 2023. godine gospodarstvo Novog Sada i Srbije obogatio za dodatnih 21,2 milijuna eura, čime je ukupni ekonomski doprinos festivala od njegova osnutka nastavio rasti i dosegnuo gotovo 250 milijuna eura.

Još jedan važan doprinos koji je festival imao je međunarodna promocija Novog Sada i Srbije koja traje prije, tijekom i nakon EXIT festivala. Već više od dva desetljeća posjetitelji, izvođači i najprestižniji globalni mediji dijele nevjerojatne dojmove s ostatkom svijeta, koji se odnose na toplo gostoprimstvo, suradnju, jedinstvenu festivalsku lokaciju, organizaciju festivala i glazbeni program, ali i turističku ponudu i ljepote Novog Sada i Srbije.

U srpnju 2023. EXIT je posjetilo preko 200.000 ljudi iz 120 zemalja svijeta, a prema istraživanju "TIM Centra", 36,7% njih bilo je prvi put u Novom Sadu. Broj posjetitelja koji nisu iz Srbije iznosi 65%. Čak 83,5% ispitanika došlo je u ovaj grad upravo zbog festivala, što jasno ukazuje na to da EXIT pozicionira Novi Sad i Srbiju kao izvrsno odredište na globalnoj turističkoj mapi.

Najviše stranih gostiju dolazilo je iz Austrije, Njemačke, Rusije, Velike Britanije, Mađarske, Turske, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Francuske, dok su u regiji prednjačile Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Slovenija.

Posjetitelji su tijekom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosječno trošili 567 eura, što je povećanje od 18 eura u odnosu na prethodno izdanje. Turisti iz Zapadne Europe su prosječno trošili 873 eura, što je povećanje od 52 eura u odnosu na prošlu godinu, dok je prosječna potrošnja posjetitelja iz Istočne Europe na festivalu iznosila 624 eura. Posjetitelji izvan Europe prednjače sa ukupnom potrošnjom od 893 eura. 

Slična pitanja

1 odgovor
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...