Redakcija u rubrici Zdravlje i medicina od Redakcija

Kakve veze ima "Dan mimoza" s borbom protiv raka vrata maternice?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Fatima Kapić od Fatima Kapić
Na Dan Mimoze se obiljezava Nacionalni dan borbe protiv raka maternice . Ove godine se taj dan obiljezava 27.01.2024, a od 22. do 28. sijecnja se obiljezavao Europski tjedan prevencije raka vrata maternice, tako da se isti dan , 27.01 poklopio dan borbe protiv raka maternice i vrata(grlica) maternice.

U Hrvatskoj, prema statistici 310 zena oboli od raka,a 120 zavrsi smrtnim ishodom. Trecinu oboljelih cine zene mladje od 50 godina

Cilj je osvjestit zene koliko je bitno brinuti o zdravlju i prevenciji i redovno ici na preglede.

Inace mimoza je cvijet koji simbolizira njeznost i zenstvenost
+5 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice poznat je kao Dan mimoza, obilježava se svake godine 20. siječnja. Tijekom cijelog tog tjedna obilježava se Europski tjedan prevencije raka maternice, stoga je tada pažnja posvećena ženskom zdravlju, posebno s obzirom na činjenicu da je rak vrata maternice među najčešćim dijagnozama kod žena u Hrvatskoj.

Izrazito je važno redovito educirati žene o važnosti ginekoloških pregleda, posebno obavljanja PAPA testa, koji igra ključnu ulogu u prevenciji raka vrata maternice.

Istraživanja su pokazala da je 99,7% slučajeva ove vrste raka uzrokovano humanim papiloma virusom (HPV), a PAPA test je ključan u njegovom otkrivanju. Cijepljenje je također važan alat u prevenciji infekcija i komplikacija povezanih s HPV-om, a dostupno je besplatno svim učenicama i učenicima hrvatskih osnovnih i srednjih škola. 

Slična pitanja

3 odgovora 224 👀
1 odgovor 342 👀
2 odgovora 439 👀
1 odgovor 209 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...