Dina Kljajić u rubrici Odnosi i veze od Dina Kljajić

Kako uočiti i onda eliminirati odnosno riješiti skriveni problem kad dođemo u neki konflikt ili neki sukob s drugima?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako u mirenju dvije strane pomaže medijacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Fatima Kapić od Fatima Kapić

Kada postoji konflikt, često se dešava da osobe iz ljutnje i "straha" od dodatnih sukoba ne budu otvorene i ne žele razgovarat. To može da bude veoma komplikovano za riješavanje sukoba.

Potrebno je da osobu "otvorimo" za razgovor. Treba joj postavljati pitanja i pokazati spremnost da je saslušamo bez da joj nešto zamjerimo ili je napadamo. Kada pokažemo zainteresovanost i spremnost možda će osoba na kraju reći što je problem.

Kada postoji skriveni problem, nekad je potrebna pomoć stručnjaka kao što su psiholozi koji će otkriti problem isto pitanjima i saslušavanjem osoba bez prebacivanja ili vrijeđanja. Jer osobu zatvori u komunikaciji strah od novih sukoba, nerazumjevanje,vrijeđanje, nesaslušavanje, upadanje u riječ,nezainteresovanost. Kada se neko pokaže da je zainteresiran za to što je problem i pokaže da će mirno sve saslušati osoba će reći. I zbog toga su psiholozi uspješniji od ostalih koji odmah krenu sa osudama i negativnim komentarima

Zatim treba saslušat obe strane i uvidjeti u čemu je problem i ako je problem u jednoj osobi , treba je savjetovat da se ne ponaša na određen način jer to povrijeđuje druge.

Ako obe strane imaju suprotne stavove oko nečeg treba nastojat da nađu zajedničko riješenje i da se prilagode tom novom riješenju

Slična pitanja

1 odgovor 59 👀
1 odgovor 126 👀
3 odgovora 746 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...