Redakcija u rubrici Pravo od Redakcija

Što kaže izvješće Pučke pravobraniteljice za 2023. godinu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2023. godinu predstavljeno je od strane pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, a uključuje analizu stanja ljudskih prava u zemlji te 147 preporuka. 

U 2023. građani su se najviše tužili na probleme u djelovanju različitih institucija javne vlasti, poput nedostatka informiranja građana o njihovim pravima i načinima njihovog ostvarivanja, nedovoljnu primjenu načela pomoći strankama te nepravovremenu i nekvalitetnu komunikaciju s građanima. Takve prepreke otežavaju ostvarivanje prava na dobro upravljanje i dodatno doprinose nepovjerenju u institucije.

Građani su se najviše žalili na sljedeće probleme:

  • ostvarivanje prava na zdravlje, 
  • diskriminaciju u raznim životnim područjima te 
  • povrede prava na rad. 

Primijećeno je da su zdravstvene usluge bile teško dostupne, nedostajalo je liječnika i liječničkih timova, a pacijenti često nisu dobivali potpune informacije. Nažalost, građani su izražavali zabrinutost zbog nedostatka promjena u zakonodavstvu koji bi olakšali prijavljivanje povreda prava stranih radnika te regulirali uvjete smještaja.

Također, postojale su poteškoće u pristupačnosti cjenovno priuštivog stanovanja, nedovoljna razvijenost socijalnog stanovanja te kašnjenje u obnovi nakon potresa. Sustav socijalne skrbi trebao bi biti učinkovitiji, a socijalni radnici su istaknuli da su i dalje preopterećeni administrativnim poslovima.

Povećao se i rizik od siromaštva među starijim osobama, a iako su uvedeni novi mehanizmi zaštite od zlouporabe ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, nije bilo dovoljno napretka u sprječavanju nasilja nad starijim osobama. Što se tiče slobode izražavanja, primjetna je bila niska razina političke komunikacije, posebno na internetu, uz zabrinutost zbog najave izmjena Kaznenog zakona koje bi mogle utjecati na slobodu medija.

Slična pitanja

1 odgovor 153 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...