Redakcija u rubrici Zdravlje i medicina od Redakcija

Da li su danas djeca u Hrvatskoj deblja nego prije?

Dario Barić od Dario Barić
Puno deblja! Vidi se ako usporedite stare crno bijele fotografije koje možete pronaći posvuda po internetu.
Hrvoje Hleb od Hrvoje Hleb
Imamo viška hrane u zadnje vrijeme. Prijašnje generacije stanovništva i nisu imale takve blagodati.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Rezultati istraživanjaEuropska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2021./2022. (CroCOSI), koje je predstavila prof. dr. Sanja Musić Milanović, pokazuju poražavajuće trendove u uhranjenosti djece u Hrvatskoj.

Prema najnovijim podacima, čak 36,1% djece u dobi od 8,0 do 8,9 godina u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Istraživanje je također otkrilo izražene razlike između spolova, pri čemu su dječaci izloženiji ovom problemu u većem postotku (38,5%) u odnosu na djevojčice (33,7%). Ovi rezultati pokazuju da se trend prekomjerne tjelesne mase i debljine u djece nastavlja povećavati, što predstavlja ozbiljan javnozdravstveni izazov.

Uspoređujući podatke po regijama, najmanja prevalencija prekomjerne tjelesne mase i debljine zabilježena je u Gradu Zagrebu (28,6%), dok je najveća bila u Panonskoj regiji (38,9%). Također, djeca iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa imaju veću vjerojatnost da će biti izložena ovom problemu.

Osim informacija o prehrambenim navikama, istraživanje je također prikupilo podatke o tjelesnoj aktivnosti djece. Iako većina djece provodi preporučeni sat vremena ili više u aktivnoj igri, pandemija COVID-19 imala je negativan utjecaj na tjelesnu aktivnost, smanjujući vrijeme provedeno u aktivnosti kod otprilike trećine djece.

Prof. dr. Sanja Musić Milanović ističe važnost preventivnih mjera i sustavnog pristupa u borbi protiv debljine kod djece, naglašavajući da je potrebno djelovati na svim razinama kako bi se očuvalo zdravlje najmlađih i spriječile negativne posljedice debljine na dugoročno zdravlje i razvoj društva u cjelini.

Milan Šaljivđija od Milan Šaljivđija
Vidi se to na ulici na slikama. Roditelji im previše toga daju. Kao ima se - može se!

Slična pitanja

3 odgovora 280 👀
2 odgovora 293 👀
2 odgovora 494 👀
2 odgovora 92 👀
1 odgovor 286 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...