430 pregleda
Ana Pilato u rubrici Pravo od Ana Pilato
promjena rubrike od Znatko

Prije nego idem na sud s parnicom, da li mi se više isplati odabrati medijaciju?

...i koliko ću morati platiti medijaciju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+18 glasa
Srđan Šimac od Srđan Šimac
uređen od Srđan Šimac
 
Najbolji odgovor

Medijaciju je dobro koristiti u što ranijem stadiju razvoja konflikta, dakle, prije nego što eskalira i posebno, prije nego se pretvori u pravni spor – parnicu. Tužba se smatra objavom rata drugoj strani i najvišim stupnjem nepovjerenja u jednom odnosu. U parnici stranke doslovce sudjeluju u pravnom ratu čiji je cilj povrijediti onu drugu, pobijediti je i nametnuti joj rješenje državnom silom. Takvo okruženje smatra se jednim od najtežih ljudskih životnih iskustava. Ono najčešće uvelike uvećava ionako veliki početni konflikt među strankama, a presuda znači kraj njihovog odnosa i trajno neprijateljstvo.

Premda je parnica često potrebna i nužna, zbog najčešće traumatičnog iskustva koje pruža, predlaže se ne koristiti je kao prvu opciju.

Prva opcija nakon neuspjelih pregovora između stranaka u konfliktu ili sporu trebala bi biti medijacija. Medijacija nije alternativa parnici, već neuspjelim pregovorima. U njoj stranke imaju apsolutnu kontrolu nad postupkom i rezultatom. 

Troškovi medijacije se određuju prema vrijednosti predmeta spora ili u dogovoru s medijatorom. U pravilu su jednokratni i dijele se na jednake dijelove između stranaka.

+15 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec
Jednom sam koristio medijaciju iako je suprotna strana mahala s papirima i prijetila skupom parnicom. Na sreću, odvjetnica suprotne strane je imala dovoljno iskustva i utjecaja na stranku da ju u konačnici uvjeri da je medijacija dobra stvar ne samo za cijelu situaciju već će i na sudu bolje izgledati (kasnije, nakon medijacije). Sudac kasnije u parnici može sumnjičavo gledati na stranku koja je odbila prethodnu medijaciju, a ako je bila predložena od suprotne strane i odbijena.

na kraju smo koliko-toliko riješili situaciju na medijaciji, a troškove medijatora smo platili pol-pol još na samom početku. Zasad nema sudskog epiloga ovoj priči pa možemo reći da smo smanjili troškove značajno.

Slična pitanja

2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato
1 odgovor
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...