44 pregleda
Marija Miha u rubrici Pravo od Marija Miha [Ekstraktivan] (5.2k bodova)
Kako pravno u ugovor staviti obvezu mirenja potpisnica ugovora kod izmiritelja (npr. kod Hrvatske udruge za mirenje) prije odlaska na sud?

Tako da je to obavezno za sve stranke ugovora, tako da MORAJU na mirenje prije sudske parnice.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Nino Marić od Nino Marić [Ekstraktivan] (6.8k bodova)

Predlažem ovakav članak da stavite u Vaše ugovore:

  • (1) Ugovorne strane su suglasne da će eventualna neslaganja ili nerazumijevanja te moguće sporove koji proizlaze iz ovog ugovora nastojati riješiti pregovorima. Za slučaj da spor ne uspiju riješiti u izravnim pregovorima, obvezuju se radi pokušaja rješavanja spora pokrenuti i sudjelovati u medijaciji u Centru za medijaciju Hrvatske udruge za medijaciju (HUM) uz podjednako dijeljenje troškova medijacije.
  • (2) Ako do mirnog rješenja spora ne bi došlo u roku od 60 dana od početka medijacije ili u duljem roku, ako taj rok stranke suglasno produže, stranke su ovlaštene pokrenuti odgovarajući sudski postupak pred nadležnim sudom (alt. arbitražni postupak).
  • (3) Ugovorne strane se obvezuju da prije okončanja medijacije neće pokrenuti sudski/arbitražni postupak, jer će se u protivnom tužba ili druga pravna radnja s kojom se spor pokreće, odbaciti kao preuranjena.

Ovakav članak ugovora je koristan alat za rano djelovanje protiv potencijalnih dugačkih formalno-pravnih sporova na sudu i zato ga se preporuča unijeti u svaki ugovor.

U praksi, vjerojatnost je da će doći do problema oko ugovora, te da će doći trenutak kada svaka ugovorna strana početi drugačije tumačiti različite članke ugovora. Kod takvog neslaganja gdje oko 50% pregovora ne uspijeva, medijacija je odličan sljedeći korak. Uz ovakav gore obvezni medijacijski ugovoreni članak, stranke su obvezne barem pokušati medijaciju o podijeljenom financijskom trošku, dok će eventualnu tužbu sud odbaciti ako su stranke uz ovakvu gore klauzulu propustile sudjelovati u procesu medijacije.

Slična pitanja


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...