247 pregleda
Ana Pilato u rubrici Pravo od Ana Pilato [Ekstraktivan] (6.1k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Je li medijacija jeftinija od sudskog procesa?

...i koliko košta medijacija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Srđan Šimac od Srđan Šimac [Proaktivan] (747 bodova)

Medijacija je višestruko ekonomičnija od sudskog postupka neovisno o vrsti spora. Zašto? Zato jer su troškovi medijacije podijeljeni, jednokratni i konačni.

Podijeljeni – to znači da troškove medijacije stranke snose na jednake dijelove, osim ako se drugačije dogovore. Visina troškova određuje se prema vrijednosti spora ili u dogovoru s medijatorom. Svaki Centar za medijaciju ima svoj troškovnik.

Jednokratno - troškovi medijacije se u pravilu plaćaju unaprijed i jednokratno. To znači da se u pravilu plaćaju samo jednom.

Medijacija često završava u jednom danu, a najduže u nekoliko tjedana ili mjesec dva. Od dana podnošenja prijedloga za medijaciju do nagodbe u Hrvatskoj udruzi za mirenje (HUM; www.mirenje.hr) prosječno prođe 29 dana, a kada je riječ o trajanju sastanka od početka prvog sastanka u medijaciji pa do nagodbe prođe prosječno samo oko 5 sati.

Najkraća vrijeme do nagodbe u HUM-u bilo je 1 sat i 30 min. Najduža medijacija u jednom danu od početka sastanka do nagodbe trajale je 11 sati. A najduži sastanak u medijaciji od početka sastanka do nagodbe u velikom i složenom sporu s mnogo sudionika, trajao je 3 dana unutar 20 dana. Najstariji spor koji se riješio u HUM-u nagodbom medijaciji, bio je onaj iz parnice stare 16 godina. Spor je završen jednom zauvijek nagodbom u dva sastanka u ukupnom trajanju od šest 6 sati i 30 minuta. Ne treba vam naglašavati o kakvom pozitivnom iznenađenu i oduševljenju stranaka je bilo riječi. I ne trebam ni spominjati kolike su imali materijalne i nematerijalne troškove tijekom 16 godina.

Konačni - ova brzina i efikasnost medijacije isključuje bilo kakve daljnje troškove, osim izuzetno. Nagodbom u medijaciji konflikt i spor se završavaju trajno, jednom zauvijek (nema žalbe, nema revizije Vrhovnom sudu RH, nema prisilne ovrhe /stranke dogovoreno odmah dobrovoljno rado izvršavaju/, nema Ustavnog suda i nema Europskog suda). Dakle, nagodbu u medijaciji odlikuje konačnost spora.

Jedan maji dio medijacija ne završi nagodbom. Uz dodatni i naknadni trud medijatora i stranaka, veći broj tih medijacija završi nagodbom izvan medijacije ili u nastavku medijacije. Za one medijacije koje ne dovrše nagodbom, a strankama je važno, stranke se odlučuju za početak ili nastavak već započete parnice.

Više o medijaciji možete saznati na www.mirenje.hr.

Slična pitanja

2 odgovora 473 pregleda
1 odgovor 458 pregleda
Znatko medijski pokriva

CRO commerce 2022Najnoviji eCommerce trendovi na četvrtoj CRO commerce konferenciji u organizaciji trgovaca

Zagreb, 07.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prijava
Znatko medijski pokriva


Ignite the Spark

Zagreb, 13.10.2022.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

‘ko?VA! Konferencija VIRTUALNI ASISTENT


Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava
Znatko medijski pokriva


Phygital – the future of retail!

Konferencija namijenjena robi široke potrošnje (FMCG).

22.10.2022.
Mozaik Centar Zagreb


PRIJAVA
Znatko medijski pokriva

20. ZFF
Zagreb Film FestivalZagreb, 23.-30.10.2022.

Prijave uskoro!

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

9.3k pitanja

14.8k odgovora

3.2k komentara

1.4k korisnika

...