400 pregleda
Ana Pilato u rubrici Pravo od Ana Pilato
promjena rubrike od Znatko

Zašto neki odvjetnici odbijaju medijaciju u parničnom postupku i kako tome doskočiti? Može li se odvjetniku uvjetovati odlazak na medijaciju i kako?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+18 glasa
Srđan Šimac od Srđan Šimac
uređen od Srđan Šimac
 
Najbolji odgovor

Pravnici svoju djelatnost temelje na dugogodišnjoj tradiciji i na specijaliziranom pravnom znanju. Naučeni su sporove rješavati na temelju prava i u sudovima. Takva profesionalna preokupiranost uvelike ih priječi u promjeni u njihovim pristupima. Odvjetnici se prirodno osjećaju dobro kad imaju kontrolu primjenjujući ono što najbolje znaju - pravo.

Među mnogim odvjetnicima i pravnicima uopće, još uvijek u određenoj mjeri postoji nerazumijevanje, pa i podcjenjivanje medijacije, najčešće zbog toga jer se kvalitetnoj medijaciji još nisu izložili.

Naravno, svaka generalizacija je pogrešna. Danas postoji veliki broj odvjetnika i odvjetnica koji u medijaciji vide sjajnu priliku za sebe i njihove stranke. Da bi medijacija dobila veći broj odvjetnika na svoju stranu, potrebno je razumjeti razloge zašto je odvjetnici prihvaćaju manje od očekivanja. Tvrdi se da se neki drže da je medijacija prijetnja njihovim interesima; neki da im medijacija pored njihovih vještina nije potrebna; neki da će njihove stranke pomisliti da ne znaju svoj posao ako joj predlože medijaciju; neki ne dovoljno poznaju medijaciju i zato se nevoljko za nju odlučuju; neki vjeruju da će sigurno uspjeti u parnici i da im ne treba dogovaranje; neki misle da je prijedlog za medijaciju znak slabosti, a neki da je medijacija čisti gubitak vremena.

S druge strane, odvjetnici novog kova ozbiljno prihvaćaju medijaciju i prepoznaju njene prednosti. I stranke i odvjetnici žude za više kontrole u sporovima. U medijaciji je mogu ostvariti u najvišem mogućem stupnju. Medijacija znači mnogo manje tenzija, više ugode i više pravde za stranke. U njoj nema rizika od nepovoljne sudske odluke i od nemogućnosti naplate troškova bilo od svoje bilo od druge stranke. Mnoge su prednosti  izravnog uključivanja stranaka u medijaciju. Medijacija omogućuje iznimno brzo rješenje spora. Ona kreira visoku reputaciju za odvjetnike i dovodi ih na glas kao profesionalce koji rješavaju probleme. Zadovoljne stranke svoje odvjetnike preporučuju drugima i generiraju novi posao.

Možda da je medijacija u najboljem interesu odvjetnika zato jer je ona često u najboljem interesu njihovih stranaka.

Kad su se alternativni načini rješavanja sporova, među kojima prednjači medijacija, pojavili u SAD-u kroz kraticu ADR (Alternative Dispute Resolution), američki odvjetnici su je preimenovali u „Alarming drop of revenues“. Međutim, kada su uskoro uvidjeli kolike prednosti medijacija donosi njima i njihovim strankama, stvorili su novi slogan: „Happy clients pay their bills.“

Hrvatska udruga za mirenje (HUM) je dodijelila nagradu za najboljeg odvjetnika i najbolje odvjetničko društvo u medijaciji u 2020. Obje su ponosno prihvaćene.

+15 glasa
Marko Radić od Marko Radić
uređen od Znatko
Nažalost, neki odvjetnici danas gledaju na medijaciju kao na neko bezvezno gubljenje vremena, bacanje novaca ('bolje plati meni nego medijatoru'), gdje nema adrenalina, nema "mirisa krvi od borbe" (ne doslovno!), te s visoka gledaju na samo spominjanje medijacije uz parnicu. Svakako preporučaju da se preskoči iako klijent pita za medijaciju jer ne vidi moguće rješenje u toj opciji. Vjerojatno ti neki odvjetnici nisu školovani za medijaciju i nisu prisustvovali istoj te ne znaju puno o tome osim da je to gubljenje vremena jer tek pravi parnični postupak može donijeti željene rezultate za njegovu stranku.

Hvala, ali ne bih imenovao te odvjetnike!

Čak bih rekao da ti neki odvjetnici imaju vrlo osoban stav koji pogađa njihov ego i, ne znam, dali da se tako izrazim, ali - protive se medijaciji. Nije im dovoljno fajterska. Nije dovoljno muška. Kao, medijacija je više za žene, da ne kažem curice.

Mislim da će se tome stati na kraj jedino smjenom generacija u odvjetništvu.

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...