169 pregleda
Mia M. u rubrici Pravo od Mia M. [Ekstraktivan] (7.5k bodova)
promjena rubrike od Znatko

Što općenito uređuje Zakon o parničnom postupku (ZPP) i čemu općenito služi taj zakon RH?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.5k bodova)
odabran od Mia M.
 
Najbolji odgovor
Taj zakon služi za oblikovanje pravila postupka prema kojima se vodi rasprava na sudu te se odlučuje u sudskim procesima. Sporovi koji su obuhvaćeni tim zakonom su oni koji su vezani uz osnovna prava i obveze čovjeka/građanina te oni o osobnim i obiteljskim odnosima.

Isto tako, služi još i za oblikovanje drugih pravila postupka, kao što su oni koji se tiču nekih drugih sporova. Primjerice, u radnim, trgovačkim, imovinskim i drugim sudskim procesima. Naravno, važno je da ti sporovi nisu već obuhvaćeni nekim drugim zakonom koji ima pravila svog postupka.

(Izvor: https://www.zakon.hr/z/134/Zakon-o-parni%C4%8Dnom-postupku)
+4 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić [Megaktivan] (15.3k bodova)
uređen od Znatko

Zakonom o parničnom postupku određuje se postupci za sudske rasprave i odluke oko sporova o temeljnim pravima i obavezama građanina, o privatnim i obiteljskim odnosima građana te o trgovačkim, imovinskim i drugim građanskopravnim sporovima, i to ako zakonom nije za neke od tih sporova određeno da u njima sud rješava po pravilima kojega drugog postupka. 

U parničnom postupku sud odlučuje u granicama zahtjeva koji su postavljeni u postupku i on ne može odbiti da odlučuje o zahtjevu za koji je nadležan.

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...