76 pregleda
Marija Smiljan u rubrici Pravo od Marija Smiljan [Superaktivan] (1.7k bodova)
Tko kontrolira suce i njihovo "dolično" ponašanje na sudu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Lea Schmidt od Lea Schmidt [Proaktivan] (727 bodova)

Poštovani,

Ponašanje sudaca kontrolira predsjednik suda. Suce i njihovo ponašanje na sudu, ukoliko dođe do prijave protiv nekog određenog suca, kontrolira predsjednik suda u kojem taj sudac radi, sudačko vijeće ili predsjednik Vrhovnog suda. Sudac je dužan ponašati se u skladu sa zakonima i propisima te obavljati svoj posao kako treba. 

Sudac neće biti prozvan na odgovornost za izražavanje mišljenja pri donošenju sudske odluke, osim ako krši zakona, što je kazneno djelo. Dakle, suci imaju sudački imunitet i zbog toga se mora imati iznimno valjan razlog da bi bio pokrenut postupak protiv nekog suca.

Naravno da svatko od vas može podnijeti pritužbu na bilo kojeg suca ako stranka nije zadovoljna njegovim ponašanjem ili njegovim radom. Dakako, ta pritužba mora biti potkrijepljena razlozima zbog kojih podnosite tu pritužbu. Pritužbu isto podnosite predsjedniku suda u kojem taj sudac radi. Pritužba se može podnijeti u uredu ili preko interneta.

Predsjednik suda će temeljem pritužbi stranki, ukoliko se utvrdi propust u ponašanju i radu tog određenog suca, podnijeti kazneni postupak. Kazneni postupak se vodi pred Državnim sudbenim vijećem koje je neovisno. 

Jedna od zanimljivosti je ta da ako je pokrenut kazneni postupak protiv suca, on neće biti pritvoren bez da je to odobrilo Državno sudbeno vijeće. Postoji iznimna situacija kada će sudac biti pritvoren bez odobrenja Državnog sudbenog vijeća. Ta iznimna situacija će se dogoditi ako se suca uhvati u trenutku kršenja zakona.

Nadam se da Vam je ovo pomoglo.

Slična pitanja

2 odgovora 178 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...