Ana Pilato u rubrici Pravo od Ana Pilato
promjena rubrike od Znatko

Je li mirenje isto što i medijacija? Koja je razlika, a što je slično?

Što još znači posredovanje i koncilijacija...?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+18 glasa
Srđan Šimac od Srđan Šimac
uređen od Srđan Šimac

Između mirenja i medijacije u praktičnom smislu razlike nema. Međutim, ogromna je razlika u psihološkom smislu. Naime, medijacija je izvorni i uvriježeni termin u cijelom svijetu (mediation). Potječe od latinske riječi „mediare“ – „u sredini“. Sudionicima konflikta u njegovom rješavanju često treba pomoć treće osobe između njih, samo na sasvim drugačiji način od onog koji je do njega doveo.

Taj izvorni termin medijacija, naš zakonodavac je u Zakonu o mirenju bespotrebno preimenovao u mirenje. S druge strane, primjerice Obiteljski zakon ne poznaje mirenje, već medijaciju. Čini se kako je „mirenje“ medijaciji načinilo veliku štetu u smislu njenog sporijeg prihvaćanja iako s punim uvjerenjem možemo tvrditi da je riječ o definitivno najboljem načinu rješavanja konflikata.

U praksi se pokazalo da se strane u konfliktima i sporovima doslovce zabezeknu kada im se spomene mirenje s drugom stranom. U stanju ozbiljnog konflikta, ideja pomirenja sudionicima konflikta je strana, čak i uvredljiva. Nipošto ne žele sjesti za stol i miriti se s „neprijateljem“. Njihovo neproduktivno i agresivno ponašanje u konfliktu u kojem je svaka od njih na razne načine vrijeđala i štetila drugoj, ideju mirenja u startu za njih čini ne samo neprihvatljivom, već i nemogućom.

No ako sudionicima spora im umjesto mirenja, ponudimo medijaciju, mnogo su veći izgledi da se za nju zainteresiraju. Zato se preporučuje ne koristiti termin mirenje, već isključivo medijacija. Još je prikladnije govoriti o efikasnom načinu rješavanja konflikta ili spora ili naprednim i potpomognutim pregovorima uz pomoć treće osobe u sredini - medijatora ili medijatorice.

+14 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Mirenje tj. medijacija je postupak pred sudom ili izvan suda koji može biti na dobrovoljnoj bazi, može biti neformalan ili formalan, te je moguće da je organiziran kao povjerljiv proces, a ujedno može biti brži od sudskog procesa te čak i besplatan za suprotstavljene, ali može imati i trošak treće osobe - posrednika - medijatora tj. izmiritelja. 

Uspješno mirenje tj. medijacija završava se nagodbom dvije strane kroz pronalazak nekakvog kompromisnog rješenja u kojoj svaka strana nešto dobiva, a nešto gubi s obzirom na početno stajalište.

Mirenje ili medijacija... Iako su to isti procesi, ipak ti izrazi ne znače isto!

U Hrvatskoj se u Zakonu koristi izraz "mirenje" iako, u stvarnom životu, primjerenija je riječ "medijacija" jer ona ipak značajnije opisuje cijeli taj proces, pa na kraju i ulogu posrednika -  medijatora tj. izmiritelja.

Posredovanje i koncilijacija su slične riječi. :)

Slična pitanja

2 odgovora 486 👀
1 odgovor 263 👀
1 odgovor 450 👀
2 odgovora 478 👀
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
1 odgovor 241 👀
2 odgovora 422 👀
1 odgovor 353 👀
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato
1 odgovor 1.7k 👀
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Posao od Ana Pilato
1 odgovor 271 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...