174 pregleda
Zoran Jurić u rubrici Internet od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Da li su Internet i WWW ista stvar?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+3 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić [Megaktivan] (10.9k bodova)
Definicija interneta bi bila "mreža svih mreža". Internet bi bila mreža nad mrežama tj. mreža svih kompjutera, svih kučnih, državnih, loklanih mreža koje međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke. Na poslu, u školi ili u svojoj kući možeš imat kompjutere grupirane u mreže (Local area network - LAN). Mobiteli su također mreža koja se smatra djelom interneta, kao i svi drugi elektroniči uređaji koji su međusobno povezani.

WWW - World Wide Web je sistem koji nam omogučava pristup internetu. To nije jedini sistem koji nam to omogučava, ali je trenutno najpopularniji. WWW koristi Hypertext transfer protocol (HTTP) za tranfer podataka, HTTP bi bio set pravila koji oznacava kako se podatci i informacije prenose sa računala na računalo. Početkom 90tih definiranjem HTTP protokola počima razvoj browsera koji podržavaju HTTP i od tada počima rast popularnosti HTTP-a.
Ovdje nesmi doč do zabune HTTP nije programski jezik kao HTML, CSS, PHP, koji koriste za prikaz internet stranice, već skup pravila koji kazivaju kako će te stranice doći sa jednog računala na drugi te time omogučiti prikaz u vašem browseru.
Osim WWW postoje i druge usluge koje se koriste na internetu, jedne od poznatijih su instant messages (razgovor, chat), elektronička pošta (POP, SMTP... protokoli), prijenos datoteka (P2P, FTP,...)

Ukratko Internet je mreža svih elektroničkih uređaja koji međusobno mogu komunicirati, dok je WWW jedan od načina razmjene podataka među tim uređajima.

Slična pitanja

1 odgovor 334 pregleda
1 odgovor 720 pregleda
Mario Daka 30.06.2014. pitanje u rubrici Obrazovanje od Mario Daka [Megaktivan] (15.7k bodova)
3 odgovora 4.3k pregleda
Zoran Jurić 11.01.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)
2 odgovora 164 pregleda
1 odgovor 952 pregleda
Zoran Jurić 11.01.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.3k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...