673 pregleda
Robert Mali u rubrici Web Poslovanje od Robert Mali (4.8k bodova)
Zbog nedavnog smanjenja cijena Ubera za 25% (koliko iznosi i PDV), da li su vozači koji su vozači Ubera odustali od rada za Uber, smanjili se i da li je Uber odlučio povuči operacije iz Hrvatske? Naime, neki vozači Ubera su se žalili da zarađuju premalo novaca i da im se rad za Uber jednostavno - ne isplati jer Uber uzima preveliku proviziju za domaće tržište. Što je tu istina a što laž?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Hrvoje Novak od Hrvoje Novak (12.9k bodova)

Razna su pričanja oko Ubera jer je to nova usluga kod nas, ali zato ima i dosta izmišljotina i laži. Evo što je sve istina... Uber u Hrvatskoj ima hrvatsku tvrtku (doo) koja plaća hrvatske poreze, a usluga koju su pokrenuli je UberX koja nije doslovno taxi usluga već podrazumijeva - najam vozila uz korištenje profesionalnih vozača. Za razliku od kontroverznog UberPopa, koji omogućava ‘bilo kome’ da vozi za Uber, UberX je reguliranija usluga, a UberPop ne postoji u Hrvatskoj. U sklopu usluge UberX, tvrtka Uber provjerava svu potrebnu dokumentaciju vozača, jesu li osuđivani te odgovara li njihovo vozilo standardu kojeg nalaže Uber (npr. da auti nisu stariji od određenog godišta, itd).

Također, otkako je Uber u Zagrebu snizio cijene za 25% (dakle za četvrtinu !!!) došlo je do snažnog udara na priče dosadašnjih pružatelja taxi usluga (slične usluge, ali pravno gledano drugačije usluge!!!) da cijena prijevoza unutar grada ne može biti jeftinija. Zbog toga su u uprvi mah i mnogi vozači Ubera odustali od rada za Ubor, ali sve dok...

Kako je Uberom primjerice vožnja od Glavnog kolodvora do Jaruna njihovom vozilima od početka 2016. godine košta 30 kuna u odnosu na dosadašnjih 40 kuna, a i do duplo jeftinije od npr. Radio Taksija, mnogi su mislili da je to nemoguće da će Uber biti tako jeftin. Ali on je i dalje jeftin, a nakon nekog vremena, kada su se i putnici i vozači uvjerili da je ovaj poslovni model održiv u Zagrebu (pa i u Hrvatskoj!) - vozača je sve više, pa tako i putnika. Njihov poslovni model je dakle - održiv.

Nažalost, stariji građani Zagreba koji nisu vični mobilnim tehnologijama i upotrebi pametnih telefona ne znaju kako pozvati Uber i nažalost će (npr. penzioneri koji ovako i onako imaju manja primanja) plaćati "porez na neznanje" tj. skuplju tarifu kod drugih pružatelja taxi usluga.

Tako da - Uber se isplati vozačima, sve ih je više, putnika je sve više, cijena je najniža u Zagrebu (jeftiniji je od Radio Taksija, Eko taksija i Cammeo taksija) i - NE, Uber za sada ne odlazi iz Zagreba. Zato koristite Uber (kliknite ovdje za registraciju ako još niste korisnik Ubera) i uživajte u najjeftinijoj vožnji za prijevoz putnika u Zagrebu!

Slična pitanja

1 odgovor
Ivan Gačić 04.05.2016. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Gačić (7.2k bodova)
1 odgovor
Ivan Gačić 04.05.2016. pitanje u rubrici Internet od Ivan Gačić (7.2k bodova)
2 odgovora
1 odgovor
Goran Dren 22.02.2016. pitanje u rubrici Promet i vozila od Goran Dren (5.4k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.7k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...