Kako smanjiti dobit?

1,520 pogleda
Goran Dren pitano 01.09.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Goran Dren Superaktivan (3,893 bodova)
Kako se može smanjiti dobit?

Kako se to radi legalno, a kako ilegalno?

Što se smije tj. što je dopušteno, a što se ne smije po zakonu?

Zanima ma smanjenje poreza na dobit u ovoj godini.

Please log in or register to answer this question.

1 odgovor

+1 glas
John Doe odgovoreno 13.09.2016. od korisnika John Doe Aktivan (144 bodova)
Prije svega napomena da sada govorim o legalnim i ilegalnim stvarima. Primjerice ilegalno je ne ispostaviti račun za obavljene usluge ili isporučenu robe, a legalno je prikazivati nastale troškove. S druge strane ilegalno je troškove koji nisu nastali poslovanjem tvrtke prikazivati ih kao takvima, troškovima u tvrtci/obrtu. Iz teksta će valjda biti jasno da je ilegalno neispostavljanje računa kao i predočenje lažnih troškova. Ali je moguće. Dok vas ne uhvate.

Dobit = razlika prihoda i rashoda u tvrtkama (primjerice d.d. ili d.o.o. ili u obrtima/obrtnicima "dobitašima").

Dakle Dobit = prihodi - rashodi.

Ako je cilj smanjiti dobit potrebno je smanjiti prihode ili povećati rashode.

Prihodi se mogu smanjiti samo ako ćete neki posao obaviti bez izdavanja računa. Dakle ako obavite nešto i primite novce "na ruke" od kupca. Tada, ukoliko je poduzetnik u sustavu PDV-a, nema ni obveze obračunavanja PDV-a. Problem je što tada raditi primjerice potrošenim materijalom/robom ako ju imate, ali to je već druga stvar.

Rashodi, odnosno troškovi se mogu povećavaju na mnogobrojne načine. Neki od njih su: povećanje plaća radnika, kupovina režijskog materijala za poslovanje, zaštitnih sredstava za radnike (ukoliko ih ima), troškovi usavršavanja, časopisa, knjiga (vezanih uz poslovanje), informatička oprema, troškovi telekomunikacija, održavanje vozila (popravci, gume..), gorivo (ako je vozilo na tvrtku). U to mogu spadati bilo kakvo opremanje ureda, uređenje (npr. bojanje zidova) kupovina alata, aparata, papira itd.

Nadalje, moguće je s osobnim automobilom putovati za potrebe tvrtke/obrta te si time opravdavati 2 kn po prijeđenom kilometru, to je tzv. "loko vožnja" kojom opravdavate troškove goriva i slično. Jer da ponovim, smijete imati račune goriva samo ako se radi o službenom vozilu. Ili recimo radnom stroju. Loko vožnja se pravda ispisanim ovjerenim obrascima loko vožnje s podacima o prijeđenim kilometrima.

Moguće je imati i troškove poput dnevnica (170 kn). Opravdava se ovjerenim putnim nalogom s podacima o prijeđenom putu, mjestu, svrsi putovanja, provedenom vremenu na terenu i slično. Također u ovo spadaju i troškovi na putu poput cestarina, mostarina, troškovi sudjelovanja na sajmovima, seminarima itd.

Po meni, najbolji način za smanjenje dobiti, a time i plaćanja velikog poreza na dobit je onaj legalan. Ulaganjem u vlastitu tvrtku, njena sredstva rada i zaposlenike. Time se smanjuje opterećenost porezom na dobit, a u isto vrijeme poboljšava i oplemenjuje tvrtka, priprema na buduća vremena, poboljšava konkurentnost na tržištu, osuvremenjuje i slično.

.

Slična pitanja

2 odgovora 316 pogleda
1 odgovor 568 pogleda
1 odgovor 256 pogleda
Zoran pitano 01.09.2016. u kategoriji Poslovanje od korisnika Zoran Superaktivan (4,435 bodova)
0 odgovora 393 pogleda
1 odgovor 743 pogleda
1 odgovor 574 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,051 pitanja

2,674 odgovora

1,320 komentara

689 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...