2.0k pregleda
Goran Dren u rubrici Poslovanje od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
Kako se može smanjiti dobit?

Kako se to radi legalno, a kako ilegalno?

Što se smije tj. što je dopušteno, a što se ne smije po zakonu?

Zanima ma smanjenje poreza na dobit u ovoj godini.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Mario Pozaić od Mario Pozaić [Proaktivan] (545 bodova)
Prije svega napomena da sada govorim o legalnim i ilegalnim stvarima. Primjerice ilegalno je ne ispostaviti račun za obavljene usluge ili isporučenu robe, a legalno je prikazivati nastale troškove. S druge strane ilegalno je troškove koji nisu nastali poslovanjem tvrtke prikazivati ih kao takvima, troškovima u tvrtci/obrtu. Iz teksta će valjda biti jasno da je ilegalno neispostavljanje računa kao i predočenje lažnih troškova. Ali je moguće. Dok vas ne uhvate.

Dobit = razlika prihoda i rashoda u tvrtkama (primjerice d.d. ili d.o.o. ili u obrtima/obrtnicima "dobitašima";).

Dakle Dobit = prihodi - rashodi.

Ako je cilj smanjiti dobit potrebno je smanjiti prihode ili povećati rashode.

Prihodi se mogu smanjiti samo ako ćete neki posao obaviti bez izdavanja računa. Dakle ako obavite nešto i primite novce "na ruke" od kupca. Tada, ukoliko je poduzetnik u sustavu PDV-a, nema ni obveze obračunavanja PDV-a. Problem je što tada raditi primjerice potrošenim materijalom/robom ako ju imate, ali to je već druga stvar.

Rashodi, odnosno troškovi se mogu povećavaju na mnogobrojne načine. Neki od njih su: povećanje plaća radnika, kupovina režijskog materijala za poslovanje, zaštitnih sredstava za radnike (ukoliko ih ima), troškovi usavršavanja, časopisa, knjiga (vezanih uz poslovanje), informatička oprema, troškovi telekomunikacija, održavanje vozila (popravci, gume..), gorivo (ako je vozilo na tvrtku). U to mogu spadati bilo kakvo opremanje ureda, uređenje (npr. bojanje zidova) kupovina alata, aparata, papira itd.

Nadalje, moguće je s osobnim automobilom putovati za potrebe tvrtke/obrta te si time opravdavati 2 kn po prijeđenom kilometru, to je tzv. "loko vožnja" kojom opravdavate troškove goriva i slično. Jer da ponovim, smijete imati račune goriva samo ako se radi o službenom vozilu. Ili recimo radnom stroju. Loko vožnja se pravda ispisanim ovjerenim obrascima loko vožnje s podacima o prijeđenim kilometrima.

Moguće je imati i troškove poput dnevnica (170 kn). Opravdava se ovjerenim putnim nalogom s podacima o prijeđenom putu, mjestu, svrsi putovanja, provedenom vremenu na terenu i slično. Također u ovo spadaju i troškovi na putu poput cestarina, mostarina, troškovi sudjelovanja na sajmovima, seminarima itd.

Po meni, najbolji način za smanjenje dobiti, a time i plaćanja velikog poreza na dobit je onaj legalan. Ulaganjem u vlastitu tvrtku, njena sredstva rada i zaposlenike. Time se smanjuje opterećenost porezom na dobit, a u isto vrijeme poboljšava i oplemenjuje tvrtka, priprema na buduća vremena, poboljšava konkurentnost na tržištu, osuvremenjuje i slično.

.
Ivan Gačić 26.10.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova) Kako i kada tvrtka može dobiti investicijski kredit od banke?

Slična pitanja

2 odgovora 524 pregleda
1 odgovor 876 pregleda
2 odgovora 513 pregleda
1 odgovor 756 pregleda
3 odgovora 777 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...