446 pregleda
Goran Dren u rubrici Poslovanje od Goran Dren
Kako svaki poduzetnik treba s vremena na vrijeme sa svojim knjigovođom pregledati financijske izvještaje, zanima me više o tome - što su i čemu služe financijski izvještaji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Ivana Mačić od Ivana Mačić
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor
Godišnji financijski izvještaj poslovnog subjekta je glavni izvor informacija o uspješnosti ili neuspjehu poslovanja. On općenito kod nas naznačuje financijski položaj i pravnih i fizičkih osoba koji su prema zakonu obveznici poreza na dobit.

Financijski izvještaj je javni dokument koji je za svaku godinu dostupan svim poslovnim subjektima i građanima u Hrvatskoj.

Financijski izvještaj sadrži:
- osnovne podatke o obvezniku
- bilancu
- račun dobiti ili gubitka
- ispravu o utvrđivanju godišnjeg financijskog izvještaja
- izvještaj o promjenama glavnice
- mišljenje revizora
- ...

Kod većih kompanija, u sastavljanju godišnjeg financijskog izvještaja mogu biti uključeni dioničari, kreditori, menadžeri, radnici, državne službe, analitičari, brokeri, ali još i kupci i dobavljači.

Godišnji financijski izvještaj je ogledalo poslovanja pojedinog poslovnog subjekta i ključna alatka za funkcioniranje modernog ekonomsko-političkog poslovnog okruženja. No, iako analiziranjem godišnjeg financijskog izvještaja svatko može iščitati mnogo informacija o svakom aktivnom poslovnom subjektu, želim tu napisati da morate itekako biti upoznati s činjenicom da se mnogo značajnih informacija zna nekad sakriti i teško uočiti čak i kod vrlo, vrlo detaljnijih financijskih izvještaja.

Zato dobro pazite kod čitanja godišnjih financijskih izvještaja jer ne moraju prikazivati baš sve bitno o poslovanju.
+4 glasa
Kuzma Topić od Kuzma Topić

Finansijski izvještaj je pregled svih financijskih aktivnosti. Firme, udruge ili drugi pravni/fizicki obveznici duzni su na kraju poslovne godine podnjeti financijska izvjesce. Sve informacije se predstavljaju na jednoznacan i razumlji nacin. Financijski izvjestaj se sastoji od 4 djela:

  • Bilansa stanja
  • Bilansa uspjeha
  • Izvjestaj o gotovinskim transakcijama
  • Izvjestaj o promjenama kapitala

Financijski izvjestaju sluze za dvije stvari a to je oporezivanje tvrtke, te za pozicioniranje tvrtke na trzistu sto kasnije pogoduje boljem statusu kod banaka, dionicara...

Ivan Gačić 17.09.2020. pitanje u rubrici Financije od Ivan Gačić Što je to ESIF kredit?

Slična pitanja

4 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...