Dario Vrdoljak u rubrici Poslovanje od
uređen od Znatko
Hvala vam na odgovoru. Još me zanima, ukoliko sam ja onda nezaposleni direktor, kolika su minimalna mjesečna davanja prema državi, ukoliko firma taj mjesec nije napravila bas nikakav posao, te nije uprihodila nikakav novac?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+13 glasa
Ivan Bilić od

Dario, ako nema zaposlenih nema ni davanja za tvrtku prema obvezama iz Zakona o radu. No, postoje neki drugi porezi i troškovi potrebni za redovito poslovanje (oni koji su vezano uz postojanje same tvrtke). Evo prosjećnih za neku malu tvrtku:

  • Poslovni prostor - npr. od 400 do 2000 kn - obvezni ste tvrtku prijaviti na nekoj adresi i ako se odlučite sami sebi iznajmiti par kvadrata svog stana morate to prijaviti Poreznoj upravi i za to će vam država uzeti oko 50 kuna mjesečno kroz porez Vama kao fizičkoj osobi - a to je oko 600 kuna godišnje (ako ovo ne radite u onda ste u nekakvom polu-prekršaju)
  • Mjesečne režije - u prosjeku oko 1200 kn
  • Porez na tvrtku - 1 godišnje (koju stotinu kuna)
  • prošlomjesečni (ili od zadnja tri mjeseca) PDV - ako je tvrtka u sustavu PDV-a (nije obavezno, ali može biti korisno; no ovisi o Vama sve dok promet ne pređe iznad 230 tisuća kuna godišnje kada morate ući u sustav PDV-a)
  • doprinos za HGK - 50ak kuna mjesečno
  • doprinosi turističkoj zajednici (na kraju godine, jednom)
  • doprinos za spomeničku rentu
  • komunalni doprinosi
  • ...i još možda oko 250 drugih parafiskalnih nameta (ovisno o djelatnostima kojima se bavite) no uglavnom su vezani uz Vaš prihod (ili dobit) i prilično su novčano zanemarivi (pričamo o kojoj stotini kuna) kod poslovanja neke male firme, ali su eto - tu
  • na kraju najveći trošak je trošak knjigovođe - od 400 do 1000 kn mjesečno ili 2800 do 12.000 kn godišnje

Evo to je to. Pitaj još ako što nije jasno...

+10 glasa
Maja Kos od
Dario,

ako imaš tvrtku koja ne posluje, porez na dobit i doprinose nećeš plačati. Tvrtku ne možeš staviti u mirovanje, ali možeš - ne poslovati. Ako nisi u sustavu PDVa, to ti je još bolje jer onda nemaš brige oko PDVa. Troškovi će ti biti minimalni ako imaš frendicu, frenda ili dečka/curu (muža/ženu) koji je knjigovođa i ako se dogovorite da ti vodi knjige. Trošak knjigovdstva je mjesečni i nije mali. Preporučam ti da, ako uzimaš vanjsko knjigovodstvo, ne plaćaš za doo više od 800 kn (+PDV?) jer možeš naći sigurno jeftinih knjigovodstvenih servisa. Tebi ne treba neki super-stručan knjigovođa, nego netko za osnovne potrebe firme koja malo posluje.

Dakle, ako cijelu godinu nećeš ništa poslovati, možda najbolje da s knjigovođom dogovoriš neku godišnju cijenu i da ti sve obračuna na kraju godine za paušalni godišnji iznos (1000-2000 kn?). Osim toga platiti ćeš porez na tvrtku od par sto kuna (jednom u godinu dana) i mislim da ti je to sav trošak - ako nemaš nikakve ni prihode ni rashode. Dakle, minimum minimuma.

Slična pitanja

1 odgovor 414 👀
1 odgovor 492 👀
1 odgovor 1.2k 👀
Goran Dren 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Goran Dren
1 odgovor 637 👀
Robert Mali 12.04.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Robert Mali
1 odgovor 340 👀
1 odgovor 1.5k 👀
2 odgovora 746 👀
Zoran Jurić 01.09.2016. pitanje u rubrici Poslovanje od Zoran Jurić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...