Marinko Zadro u rubrici Turizam i putovanja od Marinko Zadro
promjena rubrike od Znatko
Danas putovanje možemo organizirati i sami primjenom različitih online turističkih tj. online putničkih servisa. Sve je automatizirano i mi samo trebamo odabrati. Da li putničke agencije koje nude klasične putničke aranžmane imaju smisla i mogu li opstati u ekonomskom smislu pored takvih online putničkih servisa? Pogotovo ovih velikih, svjetskih, ...
* povezano sa odgovorom na pitanje: Gdje promovirati apartman na internetu?
Ivan Bilić od Ivan Bilić
Online putnički servisi se još stručno zovu OTA = Online Tourist Agency.
Mario Daka od Mario Daka
Odlićčno pitanje, ali ne znam da li će ga svi razumjeti. Ima dubinu... :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+7 glasa
Suzana Matić od Suzana Matić
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor
Danas online putnički servisi zauzimaju sve veći udio u organizaciji putovanja, posebno kada je riječ o individualnim putnicima. Međutim, kako se bavim tim poslom i pratim trendove u turizmu, mogu reći da "klasičnim" agencijama još nije kraj na vidiku.
Razmislite o školskim izletima, maturalcima i terenskim nastavama, ili npr. team buildinzima tvrtki.. Ili npr. ako se bavite umirovljenicima i organizirate ljetovanja ili izlete za njih? Na ovim pordučjima poslovanja, još uvijek je bitniji čovjek od jednog sofisticiranog sustava koji omogućuje da sve te usluge kupite jednim klikom (štoviše, čak Zakoni i pravilnici ne omogućavaju npr. jednoj učiteljici da sama organizira maturalac u Španjolskoj i preuzme ulogu TA).
Na kraju, smisao opstanka ovih ili onih TA ovisi o specijalizaciji i smjeru u kojem želite razvijati svoj posao. Nadam se da će vam ova razmišljanja malo pomoći. Lp
Mario Daka od Mario Daka
@Suzana, a što da razmislite o OTA agenciji (ne TA, već OTA) za školske izlete, maturalce i terenske nastave ili team buildinge ili za umirovljenike? Čemu klasične putničke agencije kada sve to može napraviti OTA?
Suzana Matić od Suzana Matić
@mariodaka, svakako, to nam budućnost i donosi, samo je pitanje vremena ;) Koliko umirovljenika danas zna pretraživati internet i obaviti online kupnju? Malo! Ali neke nove generacije će biti naprednije u tome i tada će se i ponuda mjenjati shodno promjenama.
+3 glasa
Martina Lucić Čanak od Martina Lucić Čanak
Iako je turizam uvijek bio jedna od industrija gdje je digitalizacija napravila revolucionarne promjene u relativno kratkom roku, današnja globalna situacija je dovela u pitanje velik broj turističkih agencija i njihovo poslovanja. Istina je da će se sve više toga prodavati u virtualnom svijetu i sigurno će se s vremenom načini plaćanja mijenjati, ali ono što bi moglo postati sve više traženo je usluga tzv. "savjetnika za putovanja". Ovdje prije svega mislim na izvrsno educirane i sposobne osobe koje će svojim znanjima o pojedinoj destinaciji, poznavanjem uvjeta pod kojima se može putovati zajedno s komunikacijskim vještinama koje su presudne za izgradnju povjerenja biti oslonac onim ljudima koji nemaju vremena samostalno istraživati sve vezano uz pojedinu destinaciju/destinacije.  
Iako je velik broj informacija dostupan on line, ove godine smo na velikom broju primjera imali prilike uvidjeti kako je posebnu pažnju potrebno posvetiti filtriranju informacija.
Drugim riječima, osobe koje posjeduju sva ta znanja i vještine imaju priliku osmisliti drugačije načine pružanja svojih usluga.
Dok s druge strane, OTA će isto tako nastaviti imati smisla. To bi moglo značiti da će se neki "igrači" promijeniti, a potencijalno pojaviti i novi s isto tako novim modelima poslovanja.

Slična pitanja

1 odgovor 460 👀
23.01.2014. pitanje u rubrici Turizam i putovanja od student_ri
1 odgovor 320 👀
5 odgovora 600 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 242 👀
3 odgovora 2.4k 👀
5 odgovora 312 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...