628 pregleda
u rubrici Internet od
Što je to CMS i kakvi cmsovi postoje te koji je optimalan za neko područje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Marinko Zadro od Marinko Zadro [Ekstraktivan] (6.8k bodova)
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

CMS je skraćenica za engleski pojam Content Management System - sustav za upravljanje sadržajima čija je uloga olakšati i organizirati procese vezane uz kreiranje i prijenos sadržaja pojedine informacije, posebice ako je sadržaj plod suradnje više osoba.

Koja je funkcionalnost CMS-a?

Iako je CMS softver po svojoj definiciji vrlo općenit, ovdje ga opisujem isključivo kao upravljanje procesom rada novinskih kuća, ali i bilo kojeg izdavača. Na tržištu postoje pojedina rješenja kako komercijalna tako i open-source, koja se mogu klasificirati kao CMS. Iako po funkcionalnosti mogu pokrivati vrlo različite potrebe, svi služe istoj svrsi - uloga im je organizirati izradu i objavu online sadržaja, informacija na web-u te omogućiti korisniku sustava fokusiranja na sadržaj (tekst, slika, zvuk, video), prepuštajući CMS-u brigu o formi prikaza te eventualnom tijeku poslova (workflow) koji treba odraditi od samog unosa sadržaja do objave koja je javno dostupna svim posjetitelja web portala ili bloga na kojem se nalazi instaliran CMS softver.

Gdje se CMS koristi?

CMS ovisno o svojim mogućnostima može biti namijenjen raznovrsnim subjektima, od malih tvrtki sa par zaposlenika koji na jednostavan način žele ubrzati i pojednostaviti svoje radne procese, pa do većih poslovnih sustava, kao što su npr. izdavačke kuće.

Goran Dren 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova) Što je za CMS frontend, a što backend?
+7 glasa
Zoran Jurić od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)

CMS

CMS ili Content Menagment System je izraz za programirane web stranice što Vam omogućava da jednostavno sami unosite, uređujete ili brišete sadržaj sa svojih web stranica putem administratorskog sučelja, a što je vrlo bitno, bez ikakvih posebnih predznanja.

Za koga je CMS? Ukoliko imate elementarno znanje za npr. poslati e-mail, ili pisati u Wordu i Excelu, to je dovoljno za korištenje CMS-a. Dakle, CMS Vam osigurava trenutne promjene sadržaja na Vašim web stranicama, te stoga više nema potrebe za mjesečnim troškovima održavanja stranica da bi na njima uvijek imali aktualne vijesti i ponudu!

Ukoliko želite imati stranice sa velikom bazom podataka, velikim brojem članaka, slika, klipova, CMS je ono što trebate.

Danas praktički sve stranice na internetu koriste neku vrstu CMS-a.

Slična pitanja

1 odgovor 3.0k pregleda
1 odgovor 821 pregleda
1 odgovor 502 pregleda
2 odgovora 1.5k pregleda
1 odgovor 300 pregleda
Goran Dren 13.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
1 odgovor 406 pregleda
Zoran Jurić 25.04.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...