u rubrici Internet od
Što je to CMS i kakvi cmsovi postoje te koji je optimalan za neko područje?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Marinko Zadro od
odabran od Znatko
 
Najbolji odgovor

CMS je skraćenica za engleski pojam Content Management System - sustav za upravljanje sadržajima čija je uloga olakšati i organizirati procese vezane uz kreiranje i prijenos sadržaja pojedine informacije, posebice ako je sadržaj plod suradnje više osoba.

Koja je funkcionalnost CMS-a?

Iako je CMS softver po svojoj definiciji vrlo općenit, ovdje ga opisujem isključivo kao upravljanje procesom rada novinskih kuća, ali i bilo kojeg izdavača. Na tržištu postoje pojedina rješenja kako komercijalna tako i open-source, koja se mogu klasificirati kao CMS. Iako po funkcionalnosti mogu pokrivati vrlo različite potrebe, svi služe istoj svrsi - uloga im je organizirati izradu i objavu online sadržaja, informacija na web-u te omogućiti korisniku sustava fokusiranja na sadržaj (tekst, slika, zvuk, video), prepuštajući CMS-u brigu o formi prikaza te eventualnom tijeku poslova (workflow) koji treba odraditi od samog unosa sadržaja do objave koja je javno dostupna svim posjetitelja web portala ili bloga na kojem se nalazi instaliran CMS softver.

Gdje se CMS koristi?

CMS ovisno o svojim mogućnostima može biti namijenjen raznovrsnim subjektima, od malih tvrtki sa par zaposlenika koji na jednostavan način žele ubrzati i pojednostaviti svoje radne procese, pa do većih poslovnih sustava, kao što su npr. izdavačke kuće.

+7 glasa
Zoran Jurić od

CMS

CMS ili Content Menagment System je izraz za programirane web stranice što Vam omogućava da jednostavno sami unosite, uređujete ili brišete sadržaj sa svojih web stranica putem administratorskog sučelja, a što je vrlo bitno, bez ikakvih posebnih predznanja.

Za koga je CMS? Ukoliko imate elementarno znanje za npr. poslati e-mail, ili pisati u Wordu i Excelu, to je dovoljno za korištenje CMS-a. Dakle, CMS Vam osigurava trenutne promjene sadržaja na Vašim web stranicama, te stoga više nema potrebe za mjesečnim troškovima održavanja stranica da bi na njima uvijek imali aktualne vijesti i ponudu!

Ukoliko želite imati stranice sa velikom bazom podataka, velikim brojem članaka, slika, klipova, CMS je ono što trebate.

Danas praktički sve stranice na internetu koriste neku vrstu CMS-a.

Slična pitanja

1 odgovor 3.4k 👀
Goran Dren 14.03.2014. pitanje u rubrici Internet od Goran Dren
5 odgovora 2.0k 👀
1 odgovor 1.1k 👀
1 odgovor 754 👀
1 odgovor 607 👀
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Hrvoje Novak
1 odgovor 736 👀
2 odgovora 424 👀
2 odgovora 1.8k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...