140 pregleda
Petar Jenjić u rubrici Zdravlje i medicina od Petar Jenjić [Aktivan] (492 bodova)
Vikend, zubari ne rade. Kako se barem privremeno riješiti boli u zubu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

0 glasa
Dora Biškup od Dora Biškup [Superaktivan] (1.1k bodova)
odabran od Petar Jenjić
 
Najbolji odgovor

Zubobolja nastaje kada se živci u korijenu zuba ili okolnom zubu iritiraju. Infekcija, propadanje, ozljeda ili gubitak zuba najčešći su uzroci zubobolje. Bol se može pojaviti čak i nakon vađenja, a ponekad potječe iz drugih područja i širi se u čeljust, stvarajući tako bol u zubima. Najčešća područja uključuju temporomandibularni zglob (zglob gornje i donje čeljusti), bol u ušima, sinusima, pa čak i povremene srčane tegobe.  Bakterije koje rastu u ustima mogu pridonijeti bolesti desni i propadanju zuba, a oboje mogu uzrokovati bol. Većina stomatoloških problema može se spriječiti redovitim čišćenjem zubnim koncem, četkanjem pastom i profesionalnim čišćenjem zuba dva puta godišnje.

Postoji nekoliko načina kojima se bol može olakšati kod kuće:

1.Hladni oblozi
Hladnoća će uzrokovati vazokontrikciju (sužavanje krvnih žila) koje se nalaze u zubu i oko njega te tako smanjiti otečenost i bol. Samo oprezno, oblog ne bi trebalo držati dulje od 20 minuta, a postupak se može ponoviti svakih par sati.

2. Ispiranje slanom vodom
Za mnoge je ispiranje slanom vodom učinkovit tretman jer je ona prirodno dezinfekcijsko sredstvo i može pomoći ukloniti čestice hrane i krhotine koje bi se mogle zaglaviti između zuba. Potrebno je pomiješati 1/2 čajne žličice soli u čaši tople vode i koristiti jednako kao sredstvo za ispiranje usta.

3.Menta
Čajne vrećice sa mentom koriste se za osjetljivu kožu, ali jednako tako mogu se primjeniti i na zub. Potrebno je blago zagrijanu vrećicu staviti na područje koje boli i držati 20 minuta.

4.Tablete protiv bolova
Nesteroidni protuupalni lijekovi imaju analgetička (suzbijaju bolove) , antipiretička (spriječavaju povišenje temperature) i protuupalna svojstva, kao npr. aspirin i ibuprofen.Naravno, prije uzimanja svakog lijeka poželjno je konzultirati se s liječnikom.

No, svejedno preporučam odlazak u hitnu stomatološku službu jer su ovo samo privremena rješenja koja pomažu ukloniti posljedicu, a ne uzrok. Hitna stomatološka služba dežurna je svaki dan u noćnoj smjeni od 22:00 do 6:00, subotom od 15:00 do 22:00, a nedjeljom i blagdanom od 0 do 24h.

Izvor: https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/home-remedies-for-toothache

Slična pitanja

1 odgovor 164 pregleda
Sandra 11.03.2021. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra [Ekstraktivan] (8.5k bodova)
2 odgovora 195 pregleda
1 odgovor 2.7k pregleda
2 odgovora 174 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...