Ivana Basar u rubrici Kućni ljubimci od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko

Po internetu sam čula razne izjave glede prenošenja korona virusa na životinje. Može li se moja mačka zaraziti s virusom SARS-coronavirus-2 i kako izgledaju simptomi kod životinja? Jesu li životinje samo prijenosnici bolesti ili se može i kod njih manifestirati? Je li opasan po život mačaka?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Dostupni dokazi sugeriraju da se virus uglavnom prenosi ljudima putem respiratornih kapljica i bliskim kontaktom ali postoje i primjeri prijenosa između ljudi i životinja. Nekoliko životinja koje su bile u kontaktu sa zaraženim ljudima poput pasa, domaćih mačaka, lavova i tigrova ima pozitivan test na SARS-CoV-2. Ako imate covid i vaš ljubimac se razboli, nemojte ga sami voditi veterinaru nego im se obratite za pomoć putem telefona i oni vam mogu ponuditi savjet tijekom virtualnog posjeta ili napraviti drugi plan za liječenje vašeg ljubimca. Simptomi mogu biti : povraćanje, povišena tjelesna temperatura, vrtoglavica. Testiranje se preporučuje samo za kućne ljubimce koji imaju simptome i koji su bili izloženi osobi s covid 19.
+10 glasa
Iva Horvat od Iva Horvat

Prema podacima koje je prikupila Svjetska zdravstvena organizacija ( World Health Organisation)  nekoliko domaćih mačaka koje su bile u kontaktu sa zaraženim pojedincima bile su pozitivne na COVID-19 virus. Također,uz mačke,  infekcija je zabilježena i na tvorovima. Ovdje se govori samo o prijenosu virusa s čovjeka na domaću životinju, no u nekim slučajevima dokazano je da su tvorovi prenijeli virus na čovjeka.

Isto tako, zaraženi mačke i tvorovi mogli su prenijeti virus svojoj vrsti, no simptomi kod kućnih ljubimaca nisu još ustaljeni. 

URL: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-coronaviruses?gclid=CjwKCAjwnef6BRAgEiwAgv8mQcXrGREEvd1-XI9w9UjH4na9Xf2H1iDKy-AXo2E0WOrAs-ZFjGE9aBoCFyMQAvD_BwE#:~:text=pet

 

Slična pitanja

2 odgovora 291 👀
1 odgovor 213 👀
1 odgovor 198 👀
3 odgovora 455 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...