11.9k pregleda
Ivana Basar u rubrici Muzika i ples od Ivana Basar
uređen od Znatko

Po vašem mišljenju, koji su najbolji hrvatski (odnosno ex-yu) rock (rock) bendovi svih vremena

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+12 glasa
Domagoj Vuković od Domagoj Vuković

Azra (na čelu sa Branimir "Džoni" Štulićem) je po meni najveći ex-yu bend svih vremena. Džoni je bio mnogo hrabriji od ostatka scene, živio je u nekom svom svijetu, pogađao samu srž, imao profinjene, a zeznute tekstove, prilično dobru muziku i sjajne nastupe. Danas je malo onih koji slušaju muziku da bi je shvatili, a Azrine pjesme su pune skrivenih pouka koje bude razmišljanje u čovjeku. Iako svi govore o Džonijevim tekstovima pjesmama, a manje se govori o njegovom vrhunskom sviranju. Svirao je i trzalicom i prstima, pravio je jedinstvene prelaze na basu, a to je davalo onaj prepoznatljiv zvuk Azrinim pjesmama.

 

+11 glasa
Michelle Koprivnjak od Michelle Koprivnjak

Ex-yu rock je glazba koju najčešće i najduže slušam. Ona je oduvjek u mojem životu s obzirom da ju slušaju i moji roditelji pa sam je slušala od djetinjstva. 

Imam nekoliko omiljenih bendova, po meni najboljih, a neki od njih su:

  • Crvena jabuka - ovaj bend traje već 35 godina i mislim da je to dovoljno za shvatiti da je to kvalitetan i slušan bend. Osim što je moj omiljeni, mislim da je najbolji jer su njihove pjesme bezvremenske, kvalitetne, za sve generacije..
  • Bjelo dugme - Ovaj band djelovao je 15 godina, nekome malo, nekome puno, ali za 15 godina izdali su 15 nevjerovatnih albuma. O tome koliko ih ljudi vole i slušaju to, dokazuje okupljanje Bjelog digmeta 2005. u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu na kojima se okupilo više od 200000 gledatelja! 
  • Plavi Orkestar - osim što su jedan od najpoznatijih bendoma na bodručju Balkana, više puta nagrađivani, izdali su 8 albuma i imači čak 1500 koncerata po cijelom svijetu! Kako piše u jednoj enciklopediji, Plavi orkestar je kultni fenomem osamdesetih i devedesetih.
  • Prljavo kazalište - ovaj zagrebački bend jedan je od najpopularnijih ex-yu bendova. Izrazivo kvalitetetan, dobitnici su i nagrade Porin. 
+10 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

1. Aerodrom

 Ovaj bend bio je jako slušan u 80-im godinama prošlog stoljeća, a popularan je među mladima i danas. Neke od njihovih hit pjesama su , "Stavi pravu stvar" i "Fratello", ali i ova pjesma:

2. Animatori

 Također kvalitetan bend Ex-Yu vremena, zagrebački Animatori:

3. Atomsko sklonište

Bend koji je nastao krajem 70-ih godina prošlog stoljeća, a čije se pjesme pjevaju i danas.

4. Divlje Jagode

Iako su bosanskohercegovački sastav, bend su osnovali u Zagrebu za vrijeme postojanja Jugoslavije te bih ih svakako stavila na ovu listu.

5. Film

Bend osnovan 1979. godine u Zagrebu, poznat pod nazivom "Jura Stublić i Film". Iako je jako poznata ( opravdano), kao poveznicu neću staviti pjesmu "Srce na cesti", već sljedeću:

+6 glasa
Ružica Perić od Ružica Perić

Naši prostori zaista se mogu pohvaliti velikim brojem dobrih rock bendova, ali evo pokušat ću izdvojiti nekoliko njih za koje su zasigurno svi čuli:

1) Azra

2) Idoli

3) Bajaga i instruktori

4) Riblja čorba

5) Bijelo dugme

6) Haustor

7) Prljavo kazalište

8) Atomsko sklonište

9) Film

10) Zabranjeno pušenje

11) Teška industrija

12) Aerodrom

13) Divlje jagode

14) Time 

15) Električni orgazam

16) Ekatarina Velika (ili EKV)

Slična pitanja

1 odgovor
4 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
Monika Kiris 06.10.2022. pitanje u rubrici Muzika i ples od Monika Kiris
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...