681 pregleda
Ivana Basar u rubrici Kozmetika i estetika od Ivana Basar
promjena rubrike od Znatko
Što su to hidrolati i čemu služe? Mogu li se upotrebljavati svakodnevno i koje su koristi njihovog korištenja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+11 glasa
Iva Horvat od Iva Horvat

Hidrolati, koji se još nazivaju i cvjetne vodice, su nusprodukti destilacije biljnog materijala koji se dobiva prilikom proizvodnje eteričnih ulja. Za njihovu proizvodnju koristi se organski biljni materijal koji nije treitran pesticidima ili drugim kemikalijama.

Hidrolati se mogu koristiti u kozmetičke svrhe, kao prirodni tonici, a koriste se i u izradi krema, gelova, maski, itd. Također, koriste se i u kulinarstvu, a u terapeutske svrhe mogu se koristiti kao kapi za nos, oči, uši, itd. 

URL: http://www.aromaterra.hr/aromaterapija/aromakozmetika/hidrolati.htm

Nakon otvaranja ih je potrebno čuvati u hladnjaku, odnosno ispod 20 stupnjeva te isto tako treba voditi računa da se ne kontaminiraju bakterijama. 

Neki od poznatijih hidrolata su:

  • čajevac koji djeluje antibakterijski, protugljivično, antivirusno te antiseptično, a koristi se za kožu sklonu aknama, za kandidijazu, može se pronaći i u losionima nakon brijanja.
  • njemačka kamilica koja također na kožu djeluje protuupalno i antialergijski, a preporuča se kod upaljenih vena, hemoroida, popucalih kapilara, konjuktivitisa, itd. 
  • lavanda se koristi za njegu kože, a djeluje regenerativno i rashlađujuće, može pomoći kod opekotina nakon sunčanja, kao i kod akni i sličnih upalnih stanja kože.
 
 
+9 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Hidrolat je cvjetna voda koju mozemo koristiti umjesto kreme. Jednako kao i krema za lice nam može ponuditi vodenu i masnu fazu. Hidrolati se uglavnom i koriste za izradu krema ili kao tonici za lice jer mogu sadrzavati glicerol, biljne ekstrakte i vitamine.

Ljudi vole koristiti više kreme nego hidrolate jer se u njih često dodaju štetni konzervansi da im se produži rok trajanja zato ih je najbolje koristiti pri proizvodnji eteričnih ulja. Cijene im se kreću od 60kn do 80kn.
+9 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić

Hidrolati su poznati još i pod imenom cvjetna vodica. Oni nastaju destilacijom određenog cvijeća, te tako nastaju i eterična ulja. Za njihovu proizvodnju bitno je koristiti cvjetne biljke koje nisu tretirane pesticidima i ostalim štetnim tvarima. Oni se ustvari lako kvare, te zato dosta proizvođača u njih dodaje razne štetne sastojke te na to treba obratiti pažnju pri kupnji. 

Oni se najčešće koriste u proizvodnji određenih krema za lice, tijelo, gelova za tuširanje, šampona za kosu, maske... 

Što se tiče korištenja hidrolata u kozmetičkom smislu, najbolje je nanijeti ih izravno na lice. Bitno je da je lice prije toga dobro očišćeno. Također se nakon hidrolata najčešće preporuča stavljanje ulja za lice, ali je bitno da koža nije u potpunosti suha nakon stavljanja hidrolata.  To sve skupa na koži djeluje kao krema za lice. Dakle lice dobije i hidrataciju, ali i potrebnu masnoću za lice.  Jedan od najpoznatijih hidrolata je lavanda.

+8 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak

Hidrolati, koji se također nazivaju i cvjetnom vodicom, nisu toliko poznati kao njihova usko povezana eterična ulja. Šteta jer je učinkovitost skoro ista.

Hidrolat nastaje kada se eterična ulja destiliraju na pari. Tijekom ovog postupka svi biljni sastojci topljivi su u mastima i tvore koncentrat u ulju. Biljke, međutim, sadrže i nekoliko u vodi topljivih komponetata koje su zaostale u hidrolatu. 

U prošlosti su hidrolati smatrani otpadnim materijalom koji nastaje tijekom proizvodnje dragocijenih esencijalnih ulja. Danas se zna da hidrolati imaju sličan učinak kao i ulja.

Ove cvjetne vode jednako su učinkoviti kao i njihovi masni ekvivalenti, samo na malo blaži način. Dakle, savršeni su za one s osjetljivom kožom, bebe, trudnice i sl. 

Pri kupnju hidrolata važno je pogledati kvalitetu ovih esencija. Hidrolati su osjetljivi na klice od esencijalnih ulja, stoga ih je neophodno držati na hladnom i tamnom mjestu gdje se temperatura održava konstantnom.

Izvor: https://www.ecco-verde.com/info/beauty-blog/hydrolates-the-more-delicate-essential-oil

Slična pitanja

4 odgovora
3 odgovora
1 odgovor
6 odgovora
Ivana Basar 11.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

19.0k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...