Ivana Basar u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana Basar
Kako se sve može koristiti biljka neven i kakvi proizvodi pogodni za zdravlje se mogu napraviti od nevena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

7 odgovor(a)

+14 glasa
Laura Žalac od Laura Žalac
uređen od Znatko

Neven je biljka koja cvjeta i koja djeluje na ljudski organizam protuupalno te poboljšava zacjeljivanje oštećene kože. Zbog toga su proizvodi na bazi nevena u različitoj primjeni za rješavanje problema ispucane kože, modrica, oteklina, uganuća te ostalih ozljeda na koži. Također, neven se koristi i kod proširenih vena i hemoroida.

Neven zbog navedenoga nazivaju "biljkom za kožu" jer postoji vjerovanje da nema te kožne bolesti kod koje neven ne može pomoći. Bilo da pričamo o ubodu insekta, pa sve do bradavica, akni, ekcema ili psorijaze. Neven se rabi u više djelotvornih oblika. Dolazi nam na tržište kao: krema, čaj ili kupka.

Čaj od nevena se preporuča kod liječenja infekcija mokraćnog sustava te kod ublažavanja menstrualnih tegoba. Koristan je i za tegobe koje prouzročava jetra. Priprema je sljedeća: cvjetove nevena se pažljivo suši u tankom sloju, negdje u hladovini, te na prozračnom mjestu kako bi sušeni cvjetovi nevena zadržali svoju prirodnu boju i ljekovita svojstva. Čaj od nevena se napravi tako da se jedan do dva cvijeta nevena preliju sa 2 dcl kipuće vode. Čaj od nevena se po želji preporuča zasladiti s medom, te se konzumacija čaja od nevena savjetuje uzimati kroz 2 do 3 šalice dnevno.

Kupka od nevena se može koristiti i toplo se preporuča kod pojave hemoroida, upala mjehura i vaginalnih infekcija. Potrebno je u kupku od nevena staviti jednu do dvije šalice svježeg ili suhog nevenovog cvijeta, te ga je zatim potrebno preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoji 24 sata. Tu smjesu treba zagrijti do vrenja i na kraju dodati u toplu kupku.

UPOZORENJE! Iako se primjena nevena na smatra prilično blagotvornim prirodnim sredstvom, ipak određeni fitoterapeuti skreću pozornost da oni koji su alergični na ambroziju mogu (ali ne moraju) biti ujedno i alergični na biljku neven.

+12 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić
Neven je ljekovita biljka koja je izrazito ljekovita i najbolji pomagač u rješavanju problema s kožom. To je svakako jedna od najpoznatijih biljaka koja se koristi u medicinske svrhe. O njegovoj djelotvornosti govori i činjenica da se koristio kao pomoć u borbi protiv žutice i kuge. Danas on pomaže kod opeklina, posjekotina, oboljenja kože, bolesti jetre i neredovitih mjesečnih ciklusa.

Prema mišljenju stručnjaka neven je najprije bio mediteranska biljka te se najprije koristio ondje no onda su ga počeli saditi i diljem kontinentalnih gradova. Uzgaja se u vrtovima ili uz ograde. Što se tiče ljekovitosti, koriste se njegovi cvjetovi koji se suše i kasnije koriste u pomoći protiv raznih vrsti bolesti i problema.

Neven djeluje protuupalno i antiseptički te je zato odličan kod opeklina ili rana. On pomaže u zacjeljivanju, a najčešće se ustvari koristi nevenova mast u tom slučaju. Postoji i nevenova krema, oblozi i ulja.

Čaj od nevena je odličan pomagač u borbi protiv grčeva i unutarnjih upala. Također je velika pomoć kod neredovitih mjesečnica. Čaj se preporuča piti 2-3 puta dnevno i to najbolje ako je moguće bez dodatnih sladila ili sa malo meda. Čaj se pravi tako da se 2 cvijeta nevena poliju sa vrelom vodom ( sve to u običnoj šalici). On se pije tjedan dana prije nego što osoba dobije mjesečnicu i tijekom cijelog ciklusa.

Neven je dolična biljka za sve vrste problema i izrazito je zdrav!
+11 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak

Određena vrsta cvijeta nevenaCalendula officinalis,koristi se za izradu ljekovitih biljnih masti, čajeva, tinktura, koji postoje gotovo 1000 godina. Dok se neveni iz roda targets obično sade u vrtovima kako bi otjerali bube, dodali boju i ugodan miris, neveni iz roda calendula koriste se za brojne protuupalne, antispazmodične i antifungalne spojeve. Zapravo prema izvješću objavljenom u Pharmacognosy Review, više od 200 različitih komercijalnih i medicinskih formulacija sadrži koncentrirani ekstrakt nevena. 

Blagodati i primjene nevena uključuje liječenje osipa, alergija, ekcema, dermatitisa; bolova, oteklina i crvenila uzrokovanih grčevima mišića ili uganućima; upale i svrbeža oka uzrokovane konjunktivitisom; gljivične infekcije uključujući atletsko stopalo, kandidu, upale uha i lišajeve.

Zbog svog antioksidativnog svojstva, neven se koristi za :

  1. tretmani kože- mast se može koristiti za smirivanje opeklina, bradavica, ugriza, akni, suhe kože, žuljeva
  2. umirujući probavni čaj- pripremljen od cvjetova nevena, kako bi smanjio simptome izazvane upalnim bolestima crijeva, a koristan je i za liječenje gastritisa, čira, kao i smanjenje grčeva u želucu
  3. formula za jačanje imuniteta- kapi ili ekstrakt nevena ponekad se koristi za liječenje simptoma kašlja, upale grla ili vrućice
  4. liječenje infekcija oka  

Neki od aktivnih sastojaka koji se nalaze u nevenu i koji omogućuju navedena ljekovita svojstva:

kalendulini, polisaharidi, linolna kiselina, karotenoidi, flavonoidi, tokoferoli itd. 

Izvor: https://draxe.com/nutrition/marigolds/

+9 glasa
Iva Murat od Iva Murat
uređen od Iva Murat

Neven je vrlo ljekovita biljka koja ima široku primjenu, uglavnom u liječenju raznih bolesti ili olakšavanju simptoma, ali i u kozmetici i prehrani. Listovi i cvjetne glavice nevena koriste se kod upalnih stanja kože, nadražene sluznice i za liječenje rana i opeklina. Zbog svojih antiupalnih svojstava posebno je dobar za liječenje problema probavnog sustava poput zatvora stolice, želučanih i crijevnih bolesti i čireva želuca i crijeva, a pomaže i kod žutice. Od cvjetova nevena radi se uljni macerat koji se koristi kod upala i oštećenja kože. Neven pomaže kod grčeva pa olakšava bolne menstruacije, a zbog A vitamina povoljno djeluje na oči i vid. Oblog od čaja nevena može pomoći kod iritacije oka i konjuktivitisa. Listovi nevena su bogati mineralima i vitaminima te se kao i svježe latice cvijeta mogu jesti u salatama. Osušene se latice mogu koristiti kao začin u juhama i kolačima.

Izvor https://www.plantea.com.hr/neven/#Upotreba

+9 glasa
Lucija Vlaović od Lucija Vlaović

Odličan prozvod od nevena je i nevenova mast/nevenov melem. Ta mast posjeduje antioksidans i antibakterijska svojstva te je bogata vitaminom C. Poznata je po tome da pomaže u lakšem zacijeljivanju rana te regeneraciji kože u slučaju posjekotina, opeklina, ogrebotina kurjih očiju ili bradivica. Pomaže i kod problema s kožom kao što su akne i obljenja kože izazvanih gljivicama, virusima i bakterijama. 

Potpuno prirodnu mast od nevena može se napraviti i doma, potrebno je:

  • 50 cvijetova nevena
  • 4 žlice svnjske masti
Latice nevena potrebno je pržiti na masti uz lagano mješanje. Zatim smjesa treba odstajati 24 sata, a onda se ponovno zagrijati i kroz gazu procijediti u teglicu. Mast je potrebno čuvati na hladnom mjestu.
+8 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Cvjetovi nevena se nalaze skoro svugdje u svijetu. Ovi cvjetovi lako rastu, pouzdano cvjetaju i imaju manje probleme s insektima i bolestima. Oni su izuzetno vrijedni i koriste se u ljekovite svrhe poput glavobolje, oteklina, zubobolje, rana i mnogih kožnih problema. Uz to se koriste u kuhanju. Ulje nevena je prirodno ulje dobiveno iz cvjetova nevena i često se koristi kao dopunski ili alternativni tretman. Ulje nevena ima protugljivična, protuupalna i antibakterijska svojstva koja bi ga mogla učiniti korisnim u zacjeljivanju rana, umirujućem ekcemu i ublažavanju pelenskog osipa.

Najčešće se rade kupke od nevena i oblozi za lice kada se radi o upalnim procesima na licu, a sami čaj pomaže kod mentruacije, probave i grčeva i unutarnjih upalnih procesa.
+3 glasa
Arnela Abadžija od Arnela Abadžija
Neven može da se koristi u vidu čaja za ženske probleme naročito kod bolnih i obilnih ciklusa a može da se koristi i u kozmetici u vidu krema i melema koje zaceljivaju rane čak povoljno deluju i na opekotine i ne narušavaju balans podmašćenosti kože u vidu određenog čaja ili tečnosti može se koristiti i za pranje intimnih dijelova kao što danas postoje gelovi za intimno pranje na bazi Nevena koje rešava probleme kandide i drugih bolesti

Slična pitanja

5 odgovora 684 👀
3 odgovora 607 👀
3 odgovora 490 👀
6 odgovora 2.0k 👀
Ivana Basar 07.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
2 odgovora 236 👀
Ivana Basar 05.09.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ivana Basar
3 odgovora 483 👀
Ana Pilato 06.12.2020. pitanje u rubrici Hrana i piće od Ana Pilato
2 odgovora 4.1k 👀
Michelle Koprivnjak 20.11.2020. pitanje u rubrici Razno od Michelle Koprivnjak
4 odgovora 902 👀
Ivana Basar 09.09.2020. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Ivana Basar
2 odgovora 405 👀
Borna Matić 26.06.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Borna Matić
2 odgovora 4.4k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...