203 pregleda
Ivana B. u rubrici Zdravlje i medicina od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)
Kako sve mogu upotrebljavati domaće kanatrionovo ulje, koje su dobrobiti uporabe kantarionovog ulja?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+5 glasa
Iva I od Iva I [Superaktivan] (4.2k bodova)

Kantarionovo ulje, u narodu poznato kao ulje gospine trave, ima široku primjenu u brojnim obiteljima na Mediteranu. 

Najviše se koristi u borbi s kožnim problemima (zacijeljivanje rana, ožiljaka i opeklina prvog stupnja), a djeluje antivirusno i antibakterijski. Može se koristiti i u borbi sa strijama, ali i aknama i prištićima iako tu treba biti jako oprezan jer ulja nekome znaju jako našteti. Za njegu kože može se i svakodnevno koristiti. 

Jako je bitno naglasiti da je ovo ulje fototoksično stoga se nikako ne preporuča sunčanje nakon upotrebe. Bez obzira na to, ulje odlično djeluje na opeklinama od sunca. 

Također djeluje i analgetski kod bolova u zglobovim, mišićima i kostima, upalama živaca i mišića, reumi i gihtu.

Ulje također pomaže u smanjenju hemoroida i proširenih vena.

Kantarion će pomoći i jako nježno djelovati kod ženskih problema kao što su upale jajnika, cista, gljivica.
Čaj je dobar u regulaciji hormona, borbi s tjeskobom i nesanicom, a ima i antidepresivni i umirujući učinak
.

+5 glasa
Ivana Horžić od Ivana Horžić [Megaktivan] (13.6k bodova)

Kantarinovo ulje ili poznatije kao ulje gospine trave je jako poznat lijek u narodu. Kantarion iliti gospina trava je biljka koja ima žute cvjetove i cvate cijelo ljeto. To je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih biljaka. Ono u sebi ima antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Većinom kantarinovo ulje koriste žene jer njima najviše odgovara. Koristiti ga mogu na ''vanjski ili unutarnji'' način. 

  • Kao pomoć kod opeklina koriste ga svi. Ono je najbolji prirodni lijek za sve vrste opeklina prvog stupnja. Pomaže i u zarastanju rana.
  • Često ga koriste osobe koje imaju problema s depresijom jer u sebi ima svojstva koja pomažu s nesanicom. Dakle ono umiruje cijelo tijelo i misli. 
  • Odličan je za žene koja imaju problema s upalama jajnika, cistama... Super je što je jako blago pa ga mogu koristiti čak i trudnice. 
  • Njega kože je jako zahtjevna, no kantarinovo ulje je odlično kod toga. Odlično pomaže u borbi protiv prištića, mitesera, crvenila...  
  • Super je za osobe koje imaju problema s cirkulacijom jer pomaže da krv ide kroz sve dijelove tijela kroz kožu. Isto tako pomaže u rješavanju strija. 

Jako je bitno napomenuti da se nakon korištenja kantarinovog ulja nikako ne preporuča izlaganje suncu. Ono se može napraviti kod kuće ili se kupiti, a cijena je 80-150 kn za 100 ml ulja. 

+2 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak [Megaktivan] (13.2k bodova)

Ulje kantariona (ulje gospine trave) dobro je poznata ljekovita biljka, koja se koristi za liječenje anksioznosti i depresije, kožnih oboljenja i oštećenja. Uz to, uljni macetrat njegovih cvjetajućih dijelova široko se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje upala, rana i čireva. Kantarion se bere tijekom svibnja i lipnja, te se koristi za izradu eteričnog ulja.

Zbog svojih antibakterijskih i antivirusnih svojstava, djeluje na liječenje depresije jer usklađuje razine hormona seratonina i dopamina. Pomaže i u bržem zacijeljenju rana i opekotina, ali nije preporučljiv za sunčanje, iako ga mnogi za to koriste. Može se koristiti za liječenje probavnih tegoba, bolova u trbuhu i kod upale jajnika. Osim toga, koristi za i za masaže. Kantarionovo ulje pomaže i kod bolova u uhu, ali ne i kad imate iscjedak jer samo može pogoršati situaciju. 

Izvor: http://ordinacija.vecernji.hr/zdravlje/biljke-lijece/6-zdravstvenih-problema-koje-lijeci-kantarionovo-ulje/

 

Slična pitanja

3 odgovora 834 pregleda
3 odgovora 208 pregleda
2 odgovora 116 pregleda
2 odgovora 1.4k pregleda
3 odgovora 138 pregleda
4 odgovora 278 pregleda
2 odgovora 105 pregleda


Future in Compliance

Role of GDPR and Compliance in Business

online, 27. svibnja 2022.
Kupi ulaznicu!

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.2k pitanja

13.3k odgovora

2.7k komentara

1.3k korisnika

...