352 pregleda
Goran Dren u rubrici Tehnologija od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Kako internet dođe na moj mobitel i da li se razlikuje taj internet od onoga na mom mobitelu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak [Ekstraktivan] (5.1k bodova)
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Ovako, mobiteli danas koriste dva glavna načina pristupa Internetu. Jedan je tkz. "Wi-Fi" - ono što nekako više i draže nam je koristiti zato jer u principu ne košta ništa. To je ono kada dođete u kafić i tražite lozinku od "wirelessa" - spojite se na njihov router i on vam prosljeđuje Internet (iako je tehnički više komplicirano - ovo je što se u principu događa).

E sad, drugi način je onaj kroz podatkovne mreže odnosno npr. 3G mrežu. Svi mi moramo koristiti SIM kartice nekog teleoperatera da bi mogli zvati, slati SMS poruke s našeg broja i koristiti Internet UKOLIKO je podatkovni paket UKLJUČEN na vaš račun kod pružatelja usluge (npr. Vipnet, Hrvatski Telekom ili Tele2).

3G je jednostavnim riječnikom rečeno: "Wi-Fi posvuda" što znači da koristi radio toranj kojih ima na svakoj strani naše zemlje - od pružatelja usluga koje koristite. To može biti i 4G/LTE samo što su to naprednije tehnologije, 3G izraz koristim čisto zato jer većina mobilnih uređaja ima upravo 3G podršku.

Naravno, 3G podatkovni promet se plaća i te tarife odabirete sami kod pružatelja usluge. Većina njih određuje standardnu brzinu te brzinu u opadanju kada potrošite paket koji ste prethodno zakupili. Uglavnom to je to - nema tu puno filozofije.

Inače bi preporučio svima koji se pitaju da li je pametno investirati u više podatkovnih paketa na za više uređaja - kupite WiFi sharing adapter koji će preuzeti podatkovni promet s jednog uređaja i djeliti ga na ostale putem Wi-Fi tehnologije.

Znatko od Znatko [Superaktivan] (2.6k bodova)
3G/4G/LTE u biti i govori o najvećoj mogućoj propusnosti kroz mobilnu mrežu podataka. A kada o tome pričamo "internet dolazi" na Vaš mobitel nekad i kroz GPRS (ako je došlo do većeg optrećenja bazne stanice na koju je trenutno Vaš mobitel spojen).

Slična pitanja

1 odgovor 531 pregleda
1 odgovor 616 pregleda
99 03.09.2014. pitanje u rubrici Internet od 99 [Ekstraktivan] (9.7k bodova)
2 odgovora 208 pregleda

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.5k pitanja

13.7k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...