3.9k pregleda
Biljana Tandara u rubrici Internet od Biljana Tandara
promjena rubrike od Znatko
Kako promijeniti često groznu i ružnu postavljenu šifru ili lozinku za Wi-Fi mrežu koja dolazi uz router (usmjerivač) od telekom operatera?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Niko Anzulović Mirošević od Niko Anzulović Mirošević

Ovo je najčešće prilično jednostavan proces koji u mnogim slučajevima znatno olakša život. U par koraka opisat ću kako najlakše do rješenja!

 1. Otkrivanje adrese: najprije je potrebno saznati Default Gateway Vašeg routera. To je broj najčešće formata 192.168.x.xx. Da bi ga pronašli, spojite računalo ili prijenosni Android/Apple uređaj na WiFi vezu. Pronalazak je moguć na svim operativnim sustavima, pa ću ga ukratko opisati:
  • WINDOWS: u Start pretraživanje napišite "cmd" i pokrenite taj program. Kada se otvori, upišite komandu "ipconfig" (bez navodnika) i pritisnite Enter. Izbacit će vam crno bijelo listu raznih brojeva, među kojima onda nađete vaš Default Gateway.
  • MAC OS: pokrenite aplikaciju Terminal (/Applications/Utilities). Kada se otvori, u nju zalijepite ovu komandu(bez navodnika): "route get default | grep gateway" i pritisnite Enter. Terminal će Vam izbaciti vaš Gateway.
  • ANDROID/IPHONE: na mobilne uređaje jednostavno instalirajte aplikaciju ipconfig, uđite u nju i ona će Vam pokazati koji Vam je gateway.
 2. Otvaranje postavki: kada ste saznali Gateway, zapamtite ga ili kopirajte, te ga upišite, takvog kakav je, u URL traku nekog web pretraživača (tamo gdje su adrese koje počinju s http:// ili https://) i pritisnite Enter. Otvorit će Vam se sučelje za postavke Vašeg routera
 3. Logiranje: postavke će vas pitati za username i šifru. Pokušajte najčešće default šifre: oba polja prazna, oba polja "user", oba polja "admin", ili username "user"/"admin", a šifra prazna. Ako ništa od tog ne radi, morat ćete uguglati "[model Vašeg routera] default password"
 4. Promjena šifre: kada ste ušli u postavke, dalje je lako. Postavke svakog routera izgledaju drukčije, pa ne mogu opisati detaljne upute. Snađite se u jednostavnom izborniku i nađite WLAN ili Wireless ili WiFi postavke, te tu promijenite što god želite, uključujući šifru, svog bežičnog interneta. Ne zaboravite kliknuti "Spremi promjene" nakon što ste završili, ako taj gumb postoji!
+4 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Kako biste promijenili Wi-Fi šifru na svom routeru, slijedite ove korake:

 1. Prijavite se na administrativnu konzolu svog routera. To se obično radi putem web preglednika i unosom IP adrese routera.

 2. Prijavite se sa svojim korisničkim imenom i šifrom. Ukoliko niste sigurni koje su to podatke, potražite ih u dokumentaciji vašeg routera ili na njegovom dnu.

 3. Pronađite opciju za bežične postavke ili Wi-Fi postavke.

 4. Pronađite opciju za promjenu šifre ili passphrase.

 5. Unesite novu šifru i potvrdite izmjene.

 6. Spremite promjene i restartajte router kako bi se nova šifra primijenila.

Napomena: Postupak i opcije za promjenu šifre mogu varirati ovisno o proizvođaču i modelu vašeg routera, te je preporučljivo pročitati upute proizvođača kako bi se sigurni da ste našli odgovarajući opcije.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Jan Iveković 02.10.2020. pitanje u rubrici Internet od Jan Iveković
1 odgovor
Ivana Basar 03.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Ivana Basar
1 odgovor
Ivan Ivić 28.03.2015. pitanje u rubrici Tehnologija od Ivan Ivić
1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Maja Kos 04.03.2015. pitanje u rubrici Mobitel od Maja Kos
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...