Goran Dren u rubrici Softver od Goran Dren
promjena rubrike od Znatko

Rekli su mi da ga neki zovu i "browser" (od eng. browser) ili "explorer", a neki preglednik. Što je to?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Web::Edukacija od Web::Edukacija
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Web preglednik (eng. web browser, internet browser) je program koji korisniku omogućava pregledavanje web stranica (na računali, mobitelu ili tabletu) te multimedijalnih sadržaja vezanih uz njih (tj. ugrađenih u web-stranice).

Iz jednog od njih trenutno čitate ovaj tekst i gledate gornju sliku.

Web preglednici rade na taj način što sa web stranica učitavaju HTML (Hypertext Markup Language) dokumente, CSS za oblikovanje i dizajniranje sadržaja, zatim slike, audio datoteke, flash ili Java pluginove i slično, te nakon učitavanja svih njih prikazuje ih korisniku koji je pozvao tu web-stranicu tj. surferu na zaslonu njegovog ekrana.

Mario Daka od Mario Daka
Haha, dobra je ova fotka.
+8 glasa
Dario Volarić od Dario Volarić

Internetski preglednik (Web preglednikweb browserInternet browser) je program koji korisniku omogućuje pregled web stranica i multimedijalnih sadržaja vezanih uz njih. Iz jednog od njih trenutno čitate ovaj tekst.

Najpopularniji preglednici danas su:

Jedna od opcija za hrvatski naziv bijaše i web prebirnik, jer se "preglednik" može rabiti i kao naziv za "viewer". No, prevladao je ovaj termin. Svi navedeni su grafički programi (tj. osim teksta mogu prikazivati i vizualne sadržaje). Osim grafičkih postoje i tekstualni preglednici koji mogu prikazivati samo tekst (npr. "links" i "lynx") i specijalizirani govorni preglednici kakve mogu koristiti slijepe osobe.

+3 glasa
Matija Kranjčić od Matija Kranjčić
uređen od Matija Kranjčić
Internetski preglednik/Web preglednik/Web Browser/Internet Browser je program koji omogućuje pretraživanje i prikazivanje internetskih stranica. Neki od najpoznatijih i najviše korištenih internetskih preglednika danas jesu: Google Chrome, Safari, Opera, Microsoft Edge, Firefox, Internet Explorer, a njihovi vlasnici su također vrlo poznate tvrtke poput Google, Apple, Mozilla, Microsoft i Opera. Svaki je internetski preglednik interpreter, a to možemo objasniti tako što interpreter interpretira kod u kojem je pisana stranica u čitateljima čitljiv i razumljiv sadržaj.

Slična pitanja

2 odgovora 841 👀
Matej Tolić 25.06.2014. pitanje u rubrici Softver od Matej Tolić
1 odgovor 628 👀
1 odgovor 1.1k 👀
2 odgovora 272 👀
1 odgovor 1.1k 👀
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Web Hosting od Hrvoje Novak
1 odgovor 304 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...