1.6k pregleda
Goran Dren u rubrici Internet od Goran Dren

Zanima me step-by-step tutorial kako se postavlja video na YouTube? U kojem formatu treba biti video, što YouTube prihvaća i da li imate nekih savjeta oko ovoga? Uvijek bude nekih problema, pa ako imate više iskustva, bilo bi super kada biste podijelili samnom. A i ostalima koji čitaju Znatka.

smiley

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Goran Dren
 
Najbolji odgovor

Dugi niz godina je bilo upravo tako, kako kažete: svakako. Nekad mi upload ne bi niti završio do kraja, nekada bi završio, ali se ne bi prikazalo da je "gotov" proces ... ma svašta. Idemo onda na početak priče. YouTube izričito podržava samo ove formate video/audio datoteka:

  •     .MOV
  •     .MPEG4
  •     .AVI
  •     .WMV
  •     .MPEGPS
  •     .FLV
  •     3GPP
  •     WebM

Ukoliko imate drugi format video/audio zapisa, možete ga lako promijeniti koristeći ove aplikacije koje provjereno (od moje strane) rade posao:

Ove tri aplikacije su jednostavne za korištenje, brze, stabilne i godinama služe za ovaj posao. Što se "step-by-step" vodiča tiče, računam da imate Google account koji vam je potreban da bi se spojili na YouTube servis. Nakon toga možete bez problema uploadati vaš video sadržaj:

1. Usmjerite vaš web preglednik na YouTube

2. Kliknite u gornjem desnom kutu na "Prenesi" ili ako imate sučelje na engleskom jeziku: "Upload"

3. U sljedećem prozoru koji vam se otvori možete kliknuti da bi prenijeli odnosno izabrali datoteku za prijenos ili samo "ugrabite" te drag'n'drop tehnikom "bacite" datoteku u prozor, kao što i piše na toj stranici koja se otvori. Možete izabrati i postavke vidljivosti - najbolje je staviti na "Javno" odnosno "Public" pa ukoliko poslije trebate - postavite video da bude privatnog ili neodređenog sadržaja.

4. U sljedećem prozoru upload će već početi. YouTube zaista voli kada na raspolaganju ima pun kapacitet brzine pa preporučam da ne preuzimate neke veće datoteke sa strane. Dakle, gasite Torrente ;).

5. Dok se video "prebacuje" možete urediti još postavki. Npr. "Dopusti ugrađvanje i obavijesti pretplatnike" mi je uvijek uključeno kao i "Standardna licenca usluge YouTube". Te "napredne opcije" tab koji je s desne strane najbolje pustit predefinirane odnosno "po defaulut". Osnovni tab koji je prvi - uredite. Upišite oznake (one pomažu da korisnici lakše pronađu vaš video zapis). Naslov te odabir videominijatura je samoobjašnjiv.

6. Nakon što se upload završi - YouTube će vas OBAVIJESTITI o završenom procesu. Dakle pričekajte. YouTube nekad "zašteka" iz logičnih razloga - jednostavno su poslužitelji ponekad preopterećeni jer se ipak radi o najpoznatijem svjetskom video/audio servisu na kojem postoje stotine tisuća HD video/audio sadržaja, a promet ove stranice se broji u milijunima korisnika dnevno koji pregledavaju sadržaj.

Web::Edukacija od Web::Edukacija
Haha, fora je ova napomena gore u tekstu - "gasite torente" kod uploada youtube filmića. :))

Slična pitanja

1 odgovor
Ivana Mačić 31.05.2016. pitanje u rubrici Web Dizajn od Ivana Mačić
2 odgovora
3 odgovora
Maja Kos 12.03.2015. pitanje u rubrici Web Dizajn od Maja Kos
1 odgovor
Znatkica 04.11.2020. pitanje u rubrici Internet od Znatkica
2 odgovora
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

5.9k komentara

1.5k korisnika

...