391 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Nakon par godina braka (ili duže veze koja uključuje zajednički život - izvanbračna zajednica), kakvo je stanje kod nas na području seksualnih odnosa? Koliko su česti i zašto?
* povezano sa odgovorom na pitanje: Kakva je realnost života u braku?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka (25.7k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor
Naravno da je to zasebno za svakoga. Ima raznih primjera parova sa bogatim ili siromašnim ili prosječnim seksualnim životom. No, nekakve generalne činjenice se mogu izdvojiti.

Postoje parovi koji ni na početku veze ne prakticiraju često seksualne odnose i velika je vjerojatnost da će u braku oni biti jedni od onih koji to rade jednom u mjesec dana ili čak rjeđe. Postoje ljudi koji su jednostavno manje seksualni u svojoj prirodi. Druga stvar je ako je samo jedan od partnera manje seksualan, a drugi normalan ili čak iznadprosječno seksualan - onda to može biti veliki problem. U takvim brakovima može doći do prisilnog seksualnog odnosa (možda ne fizički prisilnog, ali često psihički prisilnog) i do mnogobrojnih drugih problema.

Za parove koji na početku veze imaju bogat seksualan život veća je šansa da će i kasnije imati bogatiji seksualan život od prosjeka - ali isto ne mora biti pravilo. Takvi parovi, ako se radi o iznadprosječno seksualnim pojedincima, mogu imati odnose na dnevnoj bazi čak i u braku.

Sve ovisi o odnosu i željama pojedinaca, kao i o okolnostima. Važno je o takvim stvarima razgovarati, i to ne samo u braku nego već i na početku veze. Važno je ne prisiljavati osobu na seksualan odnos i uzeti u obzir životne okolnosti (djeca, zdravlje, posao...).

Najvažnije je pronaći nekoga tko Vas voli, tko zaista brine o Vašim potrebama i s kime se može razgovarati - tada su svi problemi rješivi.
+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.8k bodova)
Priča se kako je sve drugačije kada parovi dobe djecu jer izgube interes za zajednička druženja, tako i za sekusualne odnose. Sve to ovisi od osobe do osobe. Vjerujem da su žene te koje češće odbijaju svojega partnera jer im se neda, zbog toga što su umorne od obaveza, nezadovoljne s partnerom (imaju nekoga drugoga) itd.  Sve ovisi s kakvom ste osobom u vezi, ako se nađete s osobom koja rijetko to želi s vama raditi dok još nemate djecu i takve veće obaveze onda sigurno u braku možete zaboraviti da će te imati odnose pa i kod toga dobro razmislite ako vam je to važno.
+4 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić (5.6k bodova)
Činjenica je da su seksualni odnosi na samom početku veze/braka puno učestaliji i da kako vrijeme odmiče prakticiraju se sve rijeđe. Mislim da jednostavno kada se partneri dulje poznaju nestaje taj početnički entuzijazam jer su djelomično sve već isprobali, ali isto tako se ne trude više kao na početku. Mijenjaju se prioriteti, pogotovo ako imaju djecu, koja su velika obaveza i briga o njima potpuno mijenja način života. Učestalost je individualna, ima parova koji imaju seksualne odnose jednom u nekoliko mjeseci, ali ima i onih koji to rade na tjednoj ili čak dnevnoj bazi.

Slična pitanja

2 odgovora
Ivana Basar 03.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana Basar (3.9k bodova)
4 odgovora
Ivana Basar 20.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana Basar (3.9k bodova)
2 odgovora
6 odgovora
Christina Khouri 29.11.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Christina Khouri (292 bodova)
2 odgovora
Mihaela Blažeka 11.10.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Mihaela Blažeka (25.7k bodova)
6 odgovora
Darko Međimurec 30.10.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Darko Međimurec (31.2k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...