272 pregleda
Ivana B. u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. [Superaktivan] (2.9k bodova)

Svi već znamo da život u braku nije Disney priča u stilu "Živjeli su sretno i veselo do kraja života", međutim čuli smo vjerovatno i razne izjave tipa "Život u braku je pakao" i brojne viceve na istu foru. Kako realno izgleda život u braku nakon dugog niza godina - koje su dobre a koje loše strane? Kako se truditi da je odnos u braku kvalitetan i nakon što prođe puno vremena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka [Megaktivan] (19.7k bodova)
Za dobar brak najvažnija je komunikacija. Komunikacija je nešto što se mora početi graditi već u vezi. Zato je važno da se problemi ne rješavaju intimom ili "stavljanjem pod tepih" nego smirenim razgovorom prepunim poštovanja, razumijevanja i ljubavi prema drugoj osobi. Bez dobre komunikacije brak nema budućnost.

Zašto je poštovanje povezano s dobrom komunikacijom pa nije ni potrebno da ga navodim zasebno? Zato što je upravo dobra komunikacija najbolji pokazatelj poštovanja. Razumijevanje i podrška u razgovoru su pokazatelj dobre komunikacije, a ujedno i ključnog poštovanja prema drugoj osobi.

Isto tako, važno je shvatiti da je osoba s kojom ste u braku i dalje individualna osoba o kojoj ne smijete ovisiti na način da ste "navezani" na nju. Primjerice, raspoloženje partnera u braku ne smije ovisiti jedno o drugome. Partneri bi trebali biti podrška jedno drugome. Omjer ne smije biti 50:50 nego će nekih dana biti 20:80 ili 70:30 ili 10:90 ili 95:5 itd. Osobe trebaju biti prvo osobno ispunjene i sretne, a tek onda sretne zajedno s drugom osobom u braku. Sreća ne smije ovisiti o drugoj osobi.

Na kraju bih spomenula povjerenje. Povjerenje je ključno jer ako partner osjeća da nema vaše povjerenje i da sumnjate u njega to neće dobro završiti.

Važno je dobro upoznati osobu prije braka. Istina je da se s godinama svi mijenjamo, ali ćud ipak ostaje ista. Netko tko vas iskreno voli voljet će vas do kraja života bez obzira na okolnosti.
+5 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek [Turboaktivan] (55.1k bodova)
Osnova dobrog braka su iskrenost, komunikacija, kompromisi i međusobno uvažavanje. U uspješnom braku, u kojem se partneri niz godina cijene i vole, nema prednosti i nedostataka zbog toga što su sve prethodno spomenute predispozicije za sretan brak zadovoljene. Naravno, i u dobrom i uspješnom braku postoje manji sukobi i povremene polemike, što samo dokazuje da se supružnici vole. Naime, kada ne bi bilo svađa, to bi značilo da su supružnici indiferentni i da im nije stalo ni do čega. Manji sukobi postaju učestaliji kako desetljeća odmiču, što je i uobičajeni nedostatak braka s obzirom da nije lako provesti cijeli život posvećen osobi. Brak zahtijeva povremene žrtve, česte kompromise, uvažavanje supružnika i svih njegovih mana.

Svaki bračni par ponekad zaslužuje udaljiti se od kućanskih i službenih obaveza te svakodnevnih izazova. Supružnici zaslužuju vrijeme za sebe da se mogu posvetiti jedno drugome bila to večera u restoranu, izlazak u kino ili gledanje filma kod kuće. Takvim malim stvarima bračna ljubav raste i doprinose dužem trajanju braka, naravno, uz sve temelje koji čine dobar brak.
Ivan Gačić 18.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić [Ekstraktivan] (7.1k bodova) Koliko su česti seksualni odnosi u braku?

Slična pitanja

6 odgovora 678 pregleda
Monika Matijević 24.11.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Monika Matijević [Superaktivan] (1.7k bodova)

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.7k pitanja

14.0k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...