344 pregleda
Ivana B. u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. (3.9k bodova)

Svi već znamo da život u braku nije Disney priča u stilu "Živjeli su sretno i veselo do kraja života", međutim čuli smo vjerovatno i razne izjave tipa "Život u braku je pakao" i brojne viceve na istu foru. Kako realno izgleda život u braku nakon dugog niza godina - koje su dobre a koje loše strane? Kako se truditi da je odnos u braku kvalitetan i nakon što prođe puno vremena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+9 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka (25.2k bodova)
Za dobar brak najvažnija je komunikacija. Komunikacija je nešto što se mora početi graditi već u vezi. Zato je važno da se problemi ne rješavaju intimom ili "stavljanjem pod tepih" nego smirenim razgovorom prepunim poštovanja, razumijevanja i ljubavi prema drugoj osobi. Bez dobre komunikacije brak nema budućnost.

Zašto je poštovanje povezano s dobrom komunikacijom pa nije ni potrebno da ga navodim zasebno? Zato što je upravo dobra komunikacija najbolji pokazatelj poštovanja. Razumijevanje i podrška u razgovoru su pokazatelj dobre komunikacije, a ujedno i ključnog poštovanja prema drugoj osobi.

Isto tako, važno je shvatiti da je osoba s kojom ste u braku i dalje individualna osoba o kojoj ne smijete ovisiti na način da ste "navezani" na nju. Primjerice, raspoloženje partnera u braku ne smije ovisiti jedno o drugome. Partneri bi trebali biti podrška jedno drugome. Omjer ne smije biti 50:50 nego će nekih dana biti 20:80 ili 70:30 ili 10:90 ili 95:5 itd. Osobe trebaju biti prvo osobno ispunjene i sretne, a tek onda sretne zajedno s drugom osobom u braku. Sreća ne smije ovisiti o drugoj osobi.

Na kraju bih spomenula povjerenje. Povjerenje je ključno jer ako partner osjeća da nema vaše povjerenje i da sumnjate u njega to neće dobro završiti.

Važno je dobro upoznati osobu prije braka. Istina je da se s godinama svi mijenjamo, ali ćud ipak ostaje ista. Netko tko vas iskreno voli voljet će vas do kraja života bez obzira na okolnosti.
+6 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek (69.9k bodova)
Osnova dobrog braka su iskrenost, komunikacija, kompromisi i međusobno uvažavanje. U uspješnom braku, u kojem se partneri niz godina cijene i vole, nema prednosti i nedostataka zbog toga što su sve prethodno spomenute predispozicije za sretan brak zadovoljene. Naravno, i u dobrom i uspješnom braku postoje manji sukobi i povremene polemike, što samo dokazuje da se supružnici vole. Naime, kada ne bi bilo svađa, to bi značilo da su supružnici indiferentni i da im nije stalo ni do čega. Manji sukobi postaju učestaliji kako desetljeća odmiču, što je i uobičajeni nedostatak braka s obzirom da nije lako provesti cijeli život posvećen osobi. Brak zahtijeva povremene žrtve, česte kompromise, uvažavanje supružnika i svih njegovih mana.

Svaki bračni par ponekad zaslužuje udaljiti se od kućanskih i službenih obaveza te svakodnevnih izazova. Supružnici zaslužuju vrijeme za sebe da se mogu posvetiti jedno drugome bila to večera u restoranu, izlazak u kino ili gledanje filma kod kuće. Takvim malim stvarima bračna ljubav raste i doprinose dužem trajanju braka, naravno, uz sve temelje koji čine dobar brak.
Ivan Gačić 18.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić (8.6k bodova) Koliko su česti seksualni odnosi u braku?

Slična pitanja

3 odgovora
Ivan Gačić 18.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivan Gačić (8.6k bodova)
2 odgovora
4 odgovora
Ivana B. 20.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. (3.9k bodova)
5 odgovora
Ivana B. 03.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. (3.9k bodova)
3 odgovora
4 odgovora
Ivana B. 04.09.2020. pitanje u rubrici Odnosi i veze od Ivana B. (3.9k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...