Lovro Gorup u rubrici Kozmetika i estetika od
promjena rubrike od Znatko
Što učiniti u slučaju masnice na oku/licu? Kojom se metodom boja kože na području masnice najbrže vraća u prvobitan oblik?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Nikolina Šrajbek od
odabran od Lovro Gorup
 
Najbolji odgovor

Proces mijenjanja boje modrice često je dugotrajan. Iz crvene i plave boje, preko ljubičaste i žuto-zelene, do žute boje koje postepeno blijedi, potrebno je puno strpljenja, a ukoliko se nezgoda dogodi na vidljivim mjestima, većinu ljudi brine estetski izgled modrice. 

Najpoželjnije bi bilo, odmah po nastanku nezgode, staviti hladni oblog na isto mjesto. Umjesto hladnog obloga može se staviti i led, koji je potrebno direktno nanijeti na kožu samo ako je umotan u tkaninu. 

Ako hladni oblozi nisu stavljeni na mjesto nezgode, potrebno je pažljivo trljati mjesto masnice i staviti tople obloge kako bi se pospješila resorpcija već formiranog podljeva krvi.


Prirodni načini koji će smanjiti i ublažiti boju modrice su:

1. List kupusa izrezan na nekoliko mjesto i prokuhan u kipućoj vodi ublažit će bol i smanjiti oteklinu. Ukoliko nemate kupus, rajčica će biti odgovarajuća zamjena. Potrebno ju je nasjeckati i staviti na mjesto udarca pa je držati pola sata. Isto možete učiniti i s crvenim lukom. 

2. Neoguljeni krumpir prokuhati pa mu nakon kuhanja skinuti koru, izgnječiti ga, dodati žlicu meda i malo mlake vode. Sve zajedno izmiješati, a izgledom smjesa treba podsjećati kao kaša. Pripremljenu smjesu držati na modrici 15 minuta. Postupak ponavljati tijekom dana. 

3. Uzimanje vitamina C poticat će se stvaranje kolagena koji obnavlja kožu, a koža štiti krvne žile. 


S masnicama koje su nastale na oku treba biti vrlo oprezan i ukoliko je stanje alarmantno (ukoliko Vam curi krv iz nosa ili ušiju, imate vrtoglavicu i gubitak svijesti, povraćate, ne možete pomaknuti oko, imate povišenu temperaturu...), obavezno posjetite liječnika.

+4 glasa
Iva Murat od

Postoji još nekoliko načina kojima možete ubrzati zacjeljivanje masnica na oku ili licu.

1. Masiranje

Masirajte tkivo oko masnice, nikako ne samu masnicu. Na taj se način aktivira limfni sustav oko masnice što ubrzava zacjeljivanje.

2. Ananas

Budući da sadrži enzime koji smanjuju upalu, pomoći će zaliječiti masnicu.

3. Paracetamol ili ibuprofen

Ovi lijekovi mogu olakšati bol i ubrzati proces liječenja, a ne preporučuje se uzimati aspirin jer on može pogoršati podljev.

Slična pitanja

4 odgovora 15.9k 👀
2 odgovora 297 👀
1 odgovor 238 👀
1 odgovor 380 👀
4 odgovora 495 👀
3 odgovora 447 👀
2 odgovora 648 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...