658 pregleda
Ivan Gačić u rubrici Zdravlje i medicina od Ivan Gačić (8.7k bodova)
Često se pitam da li je zdravo prati kosu svaki dan sa šamponom?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+3 glasa
Paolina Rajić od Paolina Rajić (5.6k bodova)
Većina šampona koji su na tržištu sadrži vrlo agresivne sastojke koji mogu primarno štetno djelovati na vlasište, a posljedično na kvalitetu i zdravlje kose.Najčešće može doći do isušivanja vlasišta koje se zbog toga još više masti i zato obično ljudi, posebno žene, koji počnu prati kosu svaki dan, moraju to i nastaviti jer se zamasti vrlo brzo. Dakle, što rijeđe peremo kosu ona će se manje "prljati".
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Maja Kos (8.2k bodova) Da li je zdravije prati kosu samo s vodom?
+2 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.7k bodova)
Kosu nije zdravo prati svaki dan, a ukoliko vam se masti tako brzo. to je zbog toga što se kosa naviknula na često pranje pa vam se zbog toga čini da morate svaki dan oprati kosu. No, kosa se može 'trenirati', to jest možete ju naviknuti na često pranje koliko god često želite.

Što češće perete kosu to će se ona češće mastiti, a što ju rjeđe perete navikavati ćete ju na pranje. Odviknuti ju možete jedino tako da izdržite postepeno bez pranja kose. Prvo dva dana, pa probajte preći i na tri. Kosu zavežite u rep, punđu ili na tjeme stavite malo bebinog praha koji je nježan.

Isto tako, za zdravlje kose probajte izbjegavati što više toplinu na svojoj kosi.
+1 glas
Ivana Horžić od Ivana Horžić (18.0k bodova)
odabran od Ivan Gačić
 
Najbolji odgovor

Kosu nikako nije zdravo prati svaki dan. Kosu je najbolje prati ''rjeđe'' jer se onda i ona privikne na rijetko pranje i ona se ne masti. 

Danas su kod nas u trgovinama brojni šamponi, regeneratori i maske za kosu. Većina njih ima razne štetne sastojke koji joj štete ako ju prečesto peremo. A prečestim pranjem kose sa svim tim preparatima ona se može početi svakodnevno mastiti. 

Ukoliko imaš problema s mašnom kosom i zbog toga ju pereš svaki dan preporučam ti da ju ostaviš par dana da se ''premasti''. To je najbolje možda da napraviš tijekom slobodnih dana ili praznika kada ne planiraš ići nikuda daleko, pa da te to ometa. Nakon što se ona ''premasti'' par puta ona će prestati biti svakodnevna stalno. A nakon toga peri ju rjeđe(naravno to mora biti i dovoljno često da ona nije zamazana). 

Bitno je da paziš na svoju kosu, ne peri ju prečesto, ali ju također održavaj čistom. Pobrini se da koristiš što manje štetne šampone(pogledaj da sadrže što više prirodnih sastojaka) i preporučam ti da koristiš prirodne maske koje ćeš pripremiti sama kod kuće. 

+1 glas
Nika Nikić od Nika Nikić (1.1k bodova)

Nije zdravo prati kosu svaki dan iz razloga što ju češće peremo to se ona brže masti. Sve je do navike. Ako se kosa navikne na pranje svaki dan, već će jedan dan bez pranja izgledati kritično. Nije samo do izgleda već i do zdravlja, nije zdravo svaki dan maltretirati kosu sa raznim kemikalijama koje šampon sadržava. Treba ju pustiti da diše, bar dan, dva bez pranja. Ako je vaša kosa već naviknuta na pranje svaki dan, moguće ju je postepeno odviknuti. Prvi dan bez pranja će biti jako masna, no tada se može staviti baby puder ili šampon za suho pranje, te svezati kosu u rep. Za njegu kose i sprečavanje brzog mašćenja je dobro par sati prije pranja staviti maslinovo ulje u kosu. Također, poželjno je koristiti šampone što prirodnije sastava kao što su šamponi brendova BioBaza, Tinktura i Afrodita.

Slična pitanja

1 odgovor
Maja Kos 26.09.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Maja Kos (8.2k bodova)
6 odgovora
Iva Bašić 14.11.2020. pitanje u rubrici Kozmetika i estetika od Iva Bašić (492 bodova)
1 odgovor
2 odgovora
Sandra Vukov 17.12.2020. pitanje u rubrici Zdravlje i medicina od Sandra Vukov (19.7k bodova)
3 odgovora
5 odgovora
Znatko medijski pokriva

Data Science Conference Adria 23

DSC ADRIA 23

Pripremite se za najinovativniju AI konferenciju godine u Adrija regiji!

online, 16. 5. 2023.
Zagreb, 17. i 18. 5. 2023.
Rijeka, 19. 5. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

ST.ART UP 2023

ST.ART UP 2023

& GAME CHANGER AWARDS

Zagreb, 24. - 27. 5. 2023.
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.9k pitanja

17.3k odgovora

4.4k komentara

1.4k korisnika

...