160 pregleda
Tomislav Gatara u rubrici Kućni ljubimci od Tomislav Gatara (4.0k bodova)
promjena rubrike od Znatko
Može li se istrenirati hrčak? I u kojoj mjeri?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.1k bodova)

Hrčak je , vjerovali ili ne, vrlo pametna životinja koja će neke trikove vrlo brzo naučiti. Oni su mekani, maleni te ne zauzimaju puno prostora i nisu toliko zahtjevni. Ako se želite poigrati s njima te ih naučiti nekoliko trikova, evo par savjeta. 

No, prije treninga morate znati da hrčka nećete moći naučiti prekomplicirane trikove, nego one vrlo jednostavne, ali i to je nešto.

 • Ako je hrčak u tom trenutku kada ga želite početi trenirati smiren ili spava, nemojte ga uznemiravati niti buditi jer oni moraju biti sami spremni na aktivnosti
 • radije počnite s treniranjem mlađeg glodavca nego onog koji je već odrastao jer će zapamititi više trikova
 • Vaš hrčak mora biti nahranjen prije nego što ga počnete trenirati
 • ono što će moći izvesti je: prepoznati svog vlasnika, popeti vam se na ruku, nogu ili glavu te se odazvati kada pozovete njegovo ime
+7 glasa
Mihaela Blažević od Mihaela Blažević (549 bodova)
odabran od Tomislav Gatara
 
Najbolji odgovor

Da, Vaš hrčak može se trenirati!

Hrčka je lakše istrenirati kada je mlad. Na ovaj način slični su ljudima: lakše je naučiti dijete da pospremi za sobom nego što je odraslu osobu. Prema tome, ako želite istrenirati svog hrčka da Vas prihvati, počnite dok su mladi.

Stariji hrčak možda neće biti toliko otvoren prema treningu kao mladi hrčak. Hrčci koji nisu navikli na držanje postati će samotniji i često neće uopće naučiti kako se nositi s Vašim dodirom. To ne znači da se stariji hrčci ne mogu trenirati; samo bi to moglo zahtijevati puno više vremena.

Kako biste istrenirali hrčka potrebno je vrijeme. Ne frustrirajte se, budite uporni!

Ako ste odabrali hrčka i opremili ga, prva stvar koju morate napraviti je pustiti ga na miru. Jako je stresno seliti se u novo okruženje s novim ljudima, mirisima i opremom. Kada svog hrčka dovedete kući, stvarate mu stres mijenjajući mu dijetu, kavez i općenito okruženje. Nemojte dodavati nove komplikacije, pustite ga da se prilagodi na miru.

Od stresa mu može i pozlitiProliferativna upala tankog crijeva (bolest mokrog repa) vrlo je česta bolest koja može biti smrtonosna ako nije na vrijeme primijećena i liječena. Uzrokuje ju stres, koji uznemiruje balans bakterija u probavnom traktu hrčka, uzrokujući proljev i dehidraciju.

Pobrinite se da je vožnja do doma tiha i mirna: bez glasne glazbe, diranja i vađenja hrčka iz kaveza.

Ostavite ga na miru barem tri dana. Ne gurajte ruke i prste u kavez osim ako ne mijenjate hranu ili vodu. Ne stvarajte glasne zvukove u blizini kaveza, ne mičite ili tresite kavez i ne dovodite cijelo susjedstvo da vidi Vašeg novog ljubimca.

Vaš hrčak početi će vas prepoznavati po mirisu i glasu u tih nekoliko dana.

Prvi i možda najvažniji savjet: ne dirajte hrčka dok spava. Ni u kojem slučaju ne želite svog hrčka uznemiravati dok spava. Mogao bi postati nervozan i stres bi mogao potaknuti bolesti i zdravstvene probleme. Također, nervozan hrčak češće grize.

Započnite sa držanjem svog hrčka kada je budan, u večernjim satima. Čak i ako je Vaš hrčak budan i šeće tijekom dana, to jednostavno nije najbolje vrijeme za uzimati ga u ruke jer vjerojatno još na pola spava.

Ako pokušate primiti hrčka a on počne režati, cviliti, škripati zubima ili pokazivati očnjake, pustite ga! Ako hrčak jede, rasteže se, čisti ili samo izležava, pokušajte tada.

Savjeti za rukovanje hrčkom:

 • Kada ste procijenili da je dobar trenutak, trening izvodite u stadijima. Ne možete požuriti hrčka da mu se svidite. Morate graditi međusobno povjerenje.
 • Dozvolite hrčku da prouči vašu ruku. Njuh i sluh dva su najjača osjetila hrčka. Dozvolite mu da Vam ponjuška ruku i prste. Bilo bi poželjno da operete ruke prije toga – ako Vam ruke imaju miris po hrani, mogao bi Vas pokušati gricnuti.
 • Pustite hrčka da priđe vama. Nikada ga ne lovite. Ako ga lovite, zapamtiti će to i pripitomljavanje će proći puno teže.
 • Neka vaše interakcije s hrčkom budu kratke.
 • Kada se hrčak priviknuo na Vaš miris, pokušajte ponuditi malu poslasticu. To će ga potaknuti da priđe bliže Vašoj ruci. Stavite poslasticu u ruku i držite otvoren dlan. Hrčak će se morati popeti u Vašu ruku kako bi došao do poslastice. Dajte mu priliku da ovo napravi nekoliko puta dok se ne privikne na skakanje u Vašu ruku.
 • Ako hrčak krene jesti poslasticu u Vašoj ruci, pokušajte ga podragati drugom rukom. Vrlo je vjerojatno da hrčak, zaokupljen poslasticom, neće ni primijetiti da ga mazite.
 • Kada se hrčak priviknuo na Vas, možete ga pokušati obuhvatiti dlanovima. Kada vam je u rukama, pokušajte ga pažljivo izvaditi iz kaveza. Moguće je da urinira u vašu ruku prvih nekoliko puta, ali to je zbog straha. U konačnici će se opustiti.
 • Također, upamtite da hrčci slabo vide, pokušajte se smjestiti nisko kada ste s njim. Ne želite da Vam hrčak pokuša pobjeći i padne na pod iz Vaše ruke, sa stola ili nekog drugog povišenog objekta. Probajte sjediti na podu. Neki preporučuju i sjedenje u kadi.

Trebati će vremena da se vaš hrčak navikne na dodir, držanje i igranje s vama. Budite strpljivi. Nikada ga ne lovite po kavezu, već ga pustite da on dođe k Vama.

Znatko od Znatko (5.3k bodova)
[OBAVIJEST] Odgovor je napisan kroz suradnju između Pet Home i Znatka. Kao takav odobren je za prikaz.

Slična pitanja

2 odgovora
3 odgovora
Antonio Benić 30.09.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Antonio Benić (198 bodova)
5 odgovora
2 odgovora
Augustina Kolak 27.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Augustina Kolak (16.3k bodova)
3 odgovora
1 odgovor
Iva Murat 24.01.2021. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Iva Murat (33.9k bodova)
1 odgovor
Sandra Vukov 27.12.2020. pitanje u rubrici Kućni ljubimci od Sandra Vukov (18.9k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...