1.2k pregleda
Marija Userin u rubrici Sport i rekreacija od Marija Userin (212 bodova)
Na što sve moram paziti kada idem na skijanje? Koja oprema je potrebna?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić (37.8k bodova)

Ako se spremate za skijanje, a osobito ako ste tek početnik, važno je uzeti nekoliko stvari u obzir. 

Treba paziti na to da imate svu potrebnu opremu, da iznajmite instruktora ako ste početnik, naći smještaj, kupiti ski pass te istražiti koje skijalište Vam najviše paše.

  1. OPREMA - od opreme trebati će Vam kaciga, buff ili marama protiv hladnoće pancerice, skije, odijelo, rukacie, štapovi
  2. ODJEĆA - pripremite odjeću za skijanje, najbolje uzeti tajice koje će Vas grijati ispod skijaških hlača, čarape za pancerice, flis ispod jakne, topla majica
  3. INSTURKTOR - instruktora možete i iznajmiti na skijalištu te ćete ga platiti oko 40 eura po satu, ovisi o kojoj školi se radi
  4. SMJEŠTAJ - najbolje je uzeti smještaj odmah na stazi ali naravno, ako to nije moguće probajte naći što bliže stazi, zato je potrebno rezervirati što prije termin
  5. SKI PASS - ovisno o dobi i broju dana za koji uzimate. Ski pass se kupuje direktno na stazi te ga je potrebno imati uz sebe

Sva oprema može se iznajmiti i na skijalištu, ali ćete morati biti spremni izdvojiti znatno više novaca nego u Zagrebu ili drugom gradu.

+5 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov (19.8k bodova)

Prije nabrajanja važno mi je da kažem da ako ne posjedujete neke od navedenih osnovnih predmeta skije, motke, kacige, možete ih unajmiti u većini odmarališta dok s druge strane većinu odjevnih predmeta morat ćete kupiti sami i svaki je predmet neophodan na svoj način. 

1. Skije, poljaci i vezovi

Ako ne posjedujete ili iznajmljujete skije, morat ćete ih unajmiti u odmaralištu. Zaposlenici u iznajmljivanju su upućeni i vodit će vas kroz vaše odluke o najmu vodeći raćuna da vaše skije i štapovi odgovaraju početnicima. Oni će vam takodjer pomoći da postavite vezive za skije na odgovarajuću postavku na temelju vaše veličine i sposobnosti. 

2. Skijaške cipele

Čizme su dizajnirane tako da odgovaraju vašim nogama pa su često iznajmljene čizme vrlo neudobne te ne preporučujem, makar ih možete iznajmiti na odmaralištu.Čizme bi vam trebale biti pripijene ali ne preusko. 

3.Skijaška kaciga

Ona je jako važna kako bi se izbjegla ozlijeda glave i postoji niz kaciga koje možete kupiti ili iznajmiti tako da bi mogli pronaći onu koja vam odgovara i radi ispravno.

4. Skijaška jakna i hlače 

Potrebno je nošenje odjeće koja je topla, izolirana i otporna na vjetar i vodu. Odjeća otporna na vremenske uvjete održat će vaše tijelo ugodnim i suhim bez obzira na uvjete.

5. Osnovni i srednji slojevi 

Osnovni slojevi su ono što nosite ispod jakne i hlača i često su jednako važni a vrlo je važno istaknuti da prilikom nošenja osnovnih slojeva izbjegavate proizvode od pamuka jer oni nisu niti vodootporni niti prozračni. Sintetički materjal ili vuna najbolje djeluju. Ako je vrlo hladno, predlaže se dodavanje srednjeg sloja preko baze. Runo, džemper i druga slična odjeća grijat će vas na planini. 

6. Rukavice 

Izolirane rukavice ili obične takodjer su vrlo važni tj. neophodni skijaški predmeti budući da će vam ruke tijekom dana biti u kontaktu sa snijegom, vodonepropusne rukavice ili rukavice same po sebi trebaju pružati dovoljno spretnosti kako bi se lako mogli držati za skijaške motke. 

7.Skijaške čarape

Održavanje nogu suhima, neophodno je za uživanje u vašem danu a trebali bi ponijeti najmanje dva para skijaških čarapa jer nikad ne znate hoće li vam trebati drugi par. Vaše čarape takodjer trebaju biti izrađene od vune ili sintetičkih materjala kako bi vam noge bile suhe. 

8. Naočale

Naočale pomažu povećati vid dok se borite protiv odsjaja i oborina. Ako unajmljujete kacigu u odmaralištu usput možete unajmiti i naočale koje često pristaju različito ovisno o kacigi, pa ćete to osigurati da odgovaraju.

9. Ruksak

Pametno je ponijeti ruksak pun asortimana predmeta, napr. možete spakirati kremu za sunčanje, zaštitu za usne, šalove, kape, medicinske setove i druge sitnice.

 

 

Slična pitanja

2 odgovora
Margareta Jurisi 01.12.2020. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Margareta Jurisi (897 bodova)
1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Ivan Gačić 10.01.2021. pitanje u rubrici Sport i rekreacija od Ivan Gačić (8.7k bodova)
2 odgovora
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.0k pitanja

17.3k odgovora

4.5k komentara

1.4k korisnika

...