237 pregleda
Marija Userin u rubrici Financije od Marija Userin
promjena rubrike od Znatko
Koja je uloga banke u današnjem društvu? Što sve banka nudi na financijskom tržištu? Koji je utjecaj banke na ekonomiju, novac i svakodnevni život građana?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+11 glasa
Karla Jurišić od Karla Jurišić

Banka je institucija koja prima novčane depozite od najšire javnosti. Svim drugim institucijama, tijelima ili osobama je to zabranjeno. Samo su izuzetak štedne depozitne institucije koje primaju depozite dijela javnosti, to jest stanovništva. 

Depozite primljene od javnosti banka plasira najviše u obliku kredita nefinancijskim sektorima, Odobravanje novčanih kredita je njena nezaobilazna karakteristika ali to nije samo njena specijalnost jer kredite smiju odobravati i druge financijske institucije pa čak i poduzeća. Kreditiranje se smatra jednom od dvije ključne karakteristike banaka jer su one institucije koje stalno, istodobno i profesionalno primaju depozite i iz njih odobravanje kredita kao svoju osnovnu djelatnost.

Uslužne poslove banke obavljaju kao zastupnici svojih komiteta. Takvi su poslovi posredovanje u domaćim i međunarodnim plaćanjima, brokerske i druge usluge na tržištima VP, čuvanje i upravljanje vrijednostima, mjenjački poslovi i garanti te upravljanje tuđom imovinom.

+7 glasa
IVANA AGATIĆ od IVANA AGATIĆ
Banka je financijska institucija koja prima depozite od građana koji imaju suficit novca kako bi mogla davati kredite građanima koji su u deficitu s novcima. Kod banke se još mogu otvoriti i različite vrste računa od tekućih, žiro pa do različitih vrsta štednih računa. Mogu se ugovoriti različite vrste štednji, od oročenih i neoročenih do stambenih i onih s naknadnim uplatama pa čak i dječje štednje. Banke služe kako bi čuvale novac imućnijih građana koji bi posuđivali manje imućnim građanima u obliku kredita.

Slična pitanja

3 odgovora
5 odgovora
Margareta Jurisi 29.10.2020. pitanje u rubrici Financije od Margareta Jurisi
1 odgovor
2 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...