Magdalena u rubrici Obrazovanje od

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+1 glas
Luka Celić od
Najunčikovitiji sustav obrazovanja u svijetu trenutno ima Estonija.

Kada biste danas nekoga pitali koja država ima najunčikovitiji sustav obrazovanja, on bi vam vjerojatno odgovorio "FINSKA". Postoji taj problem što je Estonija mala i još ne tokio znatna država, ali za razliku od bliske im Finske prestigla ih je u kvalititeti obrazovanja, a evo kako i zašto.

Finska je osamdesetih godina rošloga stoljeća počela raditi velike obrazovne reforme, gdje se uvodi više praktične nastave na predmetima nego samo teorija. Cilj je bio popratiti svu teoriju praksom, kako bi učenici lakše apsolvirali gradivo. Testovi su nakon par godina bili izvrsni i vidio se veliki porast ocjena u prosjeku finskih školaraca. Finska ima također i sustav da vam oni plaćaju školovanje, točnije oni vas financijski podupiru sve dok se vi obrazujete. To je uvelike povečalo obrazovni sustav i dalo motivaciju da se djeca u Finskoj sve više i kvalitetnije obrazuju.

Predviđalo se da će biti stalni porast u kvaliteti, ali Finska čini veliku pogrešku pčetkom 21. stoljeća. Obrazovne reforme su financijski zahtjevne i skupe, a Finska ih je redovno provodila. Devedesetih godina Estonija kopira finski obrazovni sustav, ali onaj najstariji, dakle prvotnu reformu i ostaje na tome. 2003. Godine dolazi do neočekivanog pada kvalitete obrazovnog sustava u Finskoj i Estonija dolazi na prvo mjesto. Finska je stalnim promjenama unazadila svoj obrazovni sustav jer je analitički gledano svake godine tražila manu, a nije pustila da se sustav razvija kroz više godina, te onda uklonila glavne prepreke, dok su njihovi susjedi i dalje ostali na njihovom prvotnom sustava danas znatno prednače u obrazovanju. Finska već 17 godina kontinuirano pada jer je sustav postao pretrpan i dosegnuo financijski krah dok Estonija koristi 30 godina isti model koji se sam od sebe razvija iz godine u godinu.

Slična pitanja

2 odgovora 430 👀
2 odgovora 457 👀
2 odgovora 229 👀
1 odgovor 645 👀
1 odgovor 1.7k 👀
1 odgovor 404 👀
Ivana Basar 15.09.2020. pitanje u rubrici Priroda od Ivana Basar
5 odgovora 2.3k 👀
2 odgovora 307 👀
1 odgovor 424 👀
2 odgovora 1.0k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...