1.8k pregleda
Znatkica u rubrici Pravo od Znatkica
promjena rubrike od Znatko

Kako mogu sam bez odvjetnika sastaviti tzv. nasljedničku izjavu za odricanje nasljedstva? Ima li netko standardnu šprancu/predložak za odricanje od nasljedstva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović

U slučaju smrti ostavitelja, nasljednik stječe nasljedno pravo i na njega prelazi ostavina umrle osobe. Kako nasljednik stječe pravo na nasljedstvo nekretnina, pokretnina, sredstava na računima umrle osobe itd. , tako prihvaća i eventualne dugove iste. Dakle, odricanjem nasljedstva ovjerenom izjavom ili izjavom danom na zapisnik kod javnog bilježnika ili suda, nasljednik  se odriče svega, pa i eventualnih dugova ostavitelja. Odricanje od nasljedstva vrijedi i za potomke onoga koji se nasljedstva odrekao. Nasljednik koji je dao izjavu da prihvaća nasljedstvo, ne može ga se više odreći.

Ugovor ili Izjava o odricanju nasljedstva valjana je samo ako je sastavljena u pisanom obliku i ovjerena od nadležnog suda ili javnobilježničkog akta ( javnobilježničke ovjere).

Dakle, Izjava o odricanju od nasljedstva može se napisati samostalno i prije ostavinske rasprave, ali nije pravovaljana bez ovjere. 

U Izjavu o odricanju od nasljedstva, potrebno je, osim osobnih podatka, navesti čega se točno odričemo, te izjaviti da se odričemo i nasljedstva u ime svojih potomaka.

 

Slična pitanja

2 odgovora
2 odgovora
Zoran Jurić 20.12.2015. pitanje u rubrici Pravo od Zoran Jurić
1 odgovor
Jan Iveković 02.10.2020. pitanje u rubrici Posao od Jan Iveković
1 odgovor
3 odgovora
Goran Dren 08.04.2014. pitanje u rubrici Web Dizajn od Goran Dren

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...