2.5k pregleda
Jasna Horvat u rubrici Pravo od Jasna Horvat
promjena rubrike od Znatko
BESPLATNI ODVJETNICI ZA IMOVINSKO-PRAVNE ODNOSE

Zanima me ima li odvjetnika koji rade za ljude koji su prijavljeni u centar za soc.skrb,a da ne naplaćuju?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+5 glasa
Marina Božan od Marina Božan
Poštovani,

ono što znam je da svaki odvjetnik dobrovoljno (dakle, samo ako on to želi) može odlučiti određeni predmet raditi pro-bono (besplatno) za određenog klijenta. Također, nekada to mora napraviti u toku godine po nalogu odvjetničke komore. Postoje uvijeti kada Hrvatska odvjetnička komora nalaže članu tj. odvjetniku da za određeni predmet postupi tako da ga odradi pro-bono tj. besplatno za stranku. Jedan od uvijeta (koji neke majke iskorištavaju) je kada roditelj s djetetom (u RH najčešće majka) putem odvjetničke komore zatraži besplatnog odvjetnika. No, iako je uvijet da taj roditelj tj. majka treba biti nezaposlena, te ako je majka na porodiljnom (znači nije nezaposlena nego službeno na bolovanju), komora će ipak progledati kroz prste i omogućiti besplatnog odvjetnika.

Po meni, samo teški socijalni slušajevi (siromašni ljudi) bi trebali imati obaveznu besplatnu pravnu zaštitu tj. besplatnog odvjetnika.

Nadalje, ako imate neki zanimljiv pravni problem koji će možda imati i odjek u javnosti gdje će odvjetnik dobiti određeni publicitet. Ako možete, pregovarajte s više odvjetnika uzmite onoga tko će vam ponuditi najpovoljniju cijenu tj. probajte dobiti njegove usluge besplatno tj. da radi za Vas pro-bono jer će dobiti drugu protuuslugu tj. dobiti će promociju i popularnost što za njega može u budućnosti značiti više sličnih slučajeva te može doći na glas kao stručnjak upravo za to "vaše" područje.
+4 glasa
Darko Međimurec od Darko Međimurec

Primarnu pravnu pomoć pružaju uredi državne uprave u županijama, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, ovlaštene udruge i pravne klinike. Sekundarnu pravnu pomoć pružaju odvjetnici preko odvjetničke komore.

Ako niste znali, na temelju članka 21. Zakona o odvjetništvu i glave III. Kodeksa odvjetničke etike, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) osigurava besplatnu pravnu pomoć u pravnim stvarima u kojima te osobe ostvaruju prava koja su u svezi s njihovim položajem za:

  1. socijalno ugrožene osobe,
  2. žrtve Domovinskog rata.
Besplatnu pravnu pomoć HOK osigurava kroz tzv. ODREĐIVANJE OPUNOMOĆNIKA ZA ZASTUPANJE BEZ PRAVA NA NAGRADU. Više o tome te kako kontaktirati HOK pročitajte ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor
1 odgovor
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
2 odgovora
Ana Pilato 09.02.2021. pitanje u rubrici Pravo od Ana Pilato
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...