Kako do besplatnog odvjetnika koji ne naplaćuje odvjetničke usluge?

1,438 pogleda
Jasna Horvat pitano 21.06.2016. u kategoriji Razno od korisnika Jasna Horvat Početnik (4 bodova)
uređeno 24.06.2016. od korisnika Znatko
BESPLATNI ODVJETNICI ZA IMOVINSKO-PRAVNE ODNOSE

Zanima me ima li odvjetnika koji rade za ljude koji su prijavljeni u centar za soc.skrb,a da ne naplaćuju?

Please log in or register to answer this question.

2 odgovor(a)

+2 glasova
Marina Božan odgovoreno 24.01.2019. od korisnika Marina Božan Aktivan (710 bodova)
Poštovani,

ono što znam je da svaki odvjetnik dobrovoljno (dakle, samo ako on to želi) može odlučiti određeni predmet raditi pro-bono (besplatno) za određenog klijenta. Također, nekada to mora napraviti u toku godine po nalogu odvjetničke komore. Postoje uvijeti kada Hrvatska odvjetnička komora nalaže članu tj. odvjetniku da za određeni predmet postupi tako da ga odradi pro-bono tj. besplatno za stranku. Jedan od uvijeta (koji neke majke iskorištavaju) je kada roditelj s djetetom (u RH najčešće majka) putem odvjetničke komore zatraži besplatnog odvjetnika. No, iako je uvijet da taj roditelj tj. majka treba biti nezaposlena, te ako je majka na porodiljnom (znači nije nezaposlena nego službeno na bolovanju), komora će ipak progledati kroz prste i omogućiti besplatnog odvjetnika.

Po meni, samo teški socijalni slušajevi (siromašni ljudi) bi trebali imati obaveznu besplatnu pravnu zaštitu tj. besplatnog odvjetnika.

Nadalje, ako imate neki zanimljiv pravni problem koji će možda imati i odjek u javnosti gdje će odvjetnik dobiti određeni publicitet. Ako možete, pregovarajte s više odvjetnika uzmite onoga tko će vam ponuditi najpovoljniju cijenu tj. probajte dobiti njegove usluge besplatno tj. da radi za Vas pro-bono jer će dobiti drugu protuuslugu tj. dobiti će promociju i popularnost što za njega može u budućnosti značiti više sličnih slučajeva te može doći na glas kao stručnjak upravo za to "vaše" područje.
0 glasova
Ninja Web Ratnik [nwr] odgovoreno 26.04. od korisnika Ninja Web Ratnik [nwr] Superaktivan (2,741 bodova)

Primarnu pravnu pomoć pružaju uredi državne uprave u županijama, Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, ovlaštene udruge i pravne klinike. Sekundarnu pravnu pomoć pružaju odvjetnici preko odvjetničke komore.

Ako niste znali, na temelju članka 21. Zakona o odvjetništvu i glave III. Kodeksa odvjetničke etike, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) osigurava besplatnu pravnu pomoć u pravnim stvarima u kojima te osobe ostvaruju prava koja su u svezi s njihovim položajem za:

  1. socijalno ugrožene osobe,
  2. žrtve Domovinskog rata.
Besplatnu pravnu pomoć HOK osigurava kroz tzv. ODREĐIVANJE OPUNOMOĆNIKA ZA ZASTUPANJE BEZ PRAVA NA NAGRADU. Više o tome te kako kontaktirati HOK pročitajte ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor 4,658 pogleda
1 odgovor 102 pogleda
1 odgovor 264 pogleda
2 odgovora 181 pogleda
1 odgovor 525 pogleda
Znatko

Znatko je edukativni web servis online zajednice za pretraživanje pitanja, postavljanje pitanja i odgovaranje na pitanja.

..:: POSTAVITE PITANJE ::..

Znatko Vam može pomoći!

2,056 pitanja

2,686 odgovora

1,321 komentara

699 korisnika

Gdje pratiti Znatka?

Koga preporuča Znatko?Web::Edukacija

CISEx

Kontaktirajte Znatka kako biste mogli i Vi postati preporučeni partneri te sudjelovati u mjesečnom nagradnom fondu!
...