105 pregleda
Znatkica u rubrici Priroda od Znatkica [Superaktivan] (4.3k bodova)
Koja su to ljekovita i anti-virusna svojstva gljiva?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Magdalena od Magdalena [Superaktivan] (4.7k bodova)

Gljive sadrže znatne količine vitamina B1, B2, C i D, kao i dijetalnih vlakana te mineralnih tvari (npr. cinka i kalcija). Zbog toga što sadržavaju vitamin D, preporučuje ih se unositi preventivno kako bi se spriječio razvoj metaboličkih bolesti kostiju (npr. rahitisa) koje utječu na promjenu oblika, čvrstoće i sastava kosti. 

Pojedine gljive sadržavaju tvari nalik antibioticima i imunostimulansima, antiviralne tvari, tvari koje reguliraju razne tjelesne funkcije (npr. razinu šećera u krvi i krvni tlak), ali i tvari djelotvorne u borbi protiv tumora i raka. Od potonjih treba izdvojiti vrganje, tartufe i sve popularnije shii-take gljive. 


Izvor: Vitamini.hr

+3 glasa
Antoneta Hrgović od Antoneta Hrgović [Megaktivan] (17.3k bodova)

Smatra se da u svijetu postoji oko 50 000 vrsta gljiva od kojih je jestivo približno 200. Iako postoje mnoge vrlo otrovne vrste gljiva prepoznatljiva izgleda, poput muhare, zelene i bijele pupavke, panterove muhare, ljudi su od davnina koristili gljive u prehrani, a stari Rimljani su svojedobno od njih već pripremali razna, zanimljiva jela. Osim što su bogate proteinima(ponajviše šampinjonii vrganji) i uz to zadržavaju nutritivne vrijednosti povrća, manje je popznata činjenica da gljive imaju i ljekovita svojstva. One su jedine namirnice neživotinjskog podrijetla koje sadrže vitamin D, što ih čini odličnom namirnicom u vegetarijanskoj prehrani (i to potvrđujem iz osobnog iskustva ). Kroz razna znanstvena istraživanja dokazano je da gljive sadrže antibiotike i imunostimulanse što ih čini moćnim borcima protiv virusa, a također i protiv određenih vrsta tumora. Uz to, konzumacijom gljiva možemo potaknuti bolji protok krvi u organizmu, poboljšati probavu, sniziti kolesterol,regulirati tlak pa čak i smiriti živčani sustav.

Neke studije pokazale su i da lentinan, tvar izolirana iz shiitake gljiva može pomoći u borbi protiv HIV-a jer spriječava prijanjanje virusa na zdravu stanicu.

Neke od jestivih gljiva koje možemo naći na području Hrvatske:

  • smrčak
  • tartufi
  • lisičica
  • vrganj
  • šampinjon
  • griva (zečja capica,žuta capica)
  • bukovača

Napomena: S obzirom da pojedine otrovne gljive izgledom mogu podsjećati na one jestive, ne idite u berbu gljiva ako niste iskusni. Možete povesti stručnjaka za raspoznavanje gljiva i priključiti se organizaciji koja provodi takve vrste izleta. Skupljene gljive također možete odnjeti na znanstveni institut radi provjere.

Slična pitanja

3 odgovora 131 pregleda
1 odgovor 150 pregleda
Kuzma Topić 31.05.2016. pitanje u rubrici Priroda od Kuzma Topić [Megaktivan] (11.1k bodova)
1 odgovor 122 pregleda

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.5k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...