Lovro Gorup u rubrici Obrazovanje od Lovro Gorup
Koje su prednosti i mane privatnog i državnog fakulteta? Što je bolje odabrati u Hrvatskoj?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+8 glasa
Mihaela Blažeka od Mihaela Blažeka
Najistaknutija razlika između državnog i privatnog fakulteta je da privatni fakultet mora plaćati student, a državni plaća država. Iako, naravno, bude studentskih izdataka i na državnim fakultetima, oni su manji u usporedbi sa privatnim fakultetima. Također, ako je student redovan, ti izdatci su zaista minimalni. Druga razlika koja se ne ističe tako često je da je privatni fakultet puno lakše završiti. No, to ne znači da je manje kvalitetan, zapravo je često i kvalitetniji jer je prilagođeniji tržištu rada. Lakše nije nužno gore niti je teže nužno bolje. Treća razlika je u starosti jer, posebno kod nas, privatni fakulteti nisu toliko stari kao državni fakulteti koji imaju dugu tradiciju.

Koji fakultet je bolje izabrati ovisi o pojedinačnom fakultetu. Sve zavisi i sve je relativno. Važna su 3 faktora, a to su uprava, profesori i studenti. Najbolje je raspitati se o pojedinačnom fakultetu među studentima i procijeniti prema drugim mišljenjima i iskustvima o kakvom se fakultetu radi.

(Izvor: https://svafizika.org/2019/11/15/koja-je-razlika-izmedju-privatnog-i-drzavnog-fakulteta-i-koji-je-bolji/)
+7 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Državni fakultet je naravno financijski isplativije upisati jer ga student ne plaća. Kod nas se često može čuti mišljenje da studenti privatnih fakulteta ništa ne uče i da ispite prolaze samo zato što plaćaju studij. Ne znam koliko je to istina, ali sigurno i na državnom i na privatnom fakultetu postoje oni studenti koji uče i kojima je stalo do studija, a postoje i oni koji se provlače. Privatni fakulteti često su bolje opremljeni od državnih pa je i studiranje ugodnije i kvalitetnije. Na kraju se sve svodi na interes studenta i na njegove financijske mogućnosti. Mislim da je dobro prije upisa na fakultet posjetiti taj fakultet ukoliko postoje dani otvorenih vrata ili na neki drugi način razgovarati sa studentima kako bi dobili pravu sliku o studiranju na tom fakultetu. U obzir treba uzeti kvalitetu samog studija i profesora, ali i samu organizaciju fakulteta, koja se odnosi na referadu i administraciju (koja je, po mom iskustvu, na državnim fakultetima često neorganizirana). Najvažnije je uzeti u obzir vlastite interese i mogućnosti. 

+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov

Jedni od najprestižnijih sveučilišta vani u svijetu jesu privatni fakulteti kao što su sveučilište Harvard i Yale, brojni drugi. 

To kod nas u Hrvatskoj nije slučaj jer se mi još uvijek ne možemo uspoređivati sa zemljama u inozemstvu. 

Kod nas je to i relativno novi pojam jer su takve prve privatne obrazovne ustanove osnovane oko 1993. godine. 

O tome koliko znanja daju jedni i drugi ovisi o samoj upravi fakulteta kao i o svakome pojedincu, studirao pojedinac privatno ili državno. Iz mog osobnog iskustva jer se jesam školovala privatno i državno smatram da sam mnogo više naučila u državnoj ustanovi i takodjer me njena diploma odvela mnogo dalje nego privatna.

Važno je naglasiti da mnoge državne ustanove ne prihvaćaju privatne diplome, naglašavam ministarstva. 

Dakle, platite dosta novaca da imati ograničeni pristup radnim mjestima.

Večina studenata takvih sveučilišta (mnoštvo mojih prijatelja i kolega) ima vezu i osobno vjerujem da iznimke postoje da se kasnije uspije (možda ako ste izvrstan student) ali ja ih ne poznam.

Studiranje privatno ili državno takodjer može biti financirano od strane poslodavca pa uzeći u obzir to i Vaše godine postoje iznimni slučajevi kada bi se to isplatilo. Najbolje je raspitati se o željenom fakultetu i uzimajući u obzir sve to što ste saznali odlučiti se za pravi izbor. Želim Vam dobro donošenje odluke i sve najbolje :)

Sandra Vukov od Sandra Vukov
uređen od Sandra Vukov
Znatko molim vas  da obrisete moj profil u sto kracem roku jer nisam nasla tu opciju a imam pravo na brisanje vlastitog profila kao i na zastitu podataka i privatnost na internetu.

Molim vas da me obrisete da ne bi morala prijavljivati. Ne zelim da dode do toga ali doci ce ako ja to tako zelim. Zahtjevam svoj mir na nacin da moji odgovori s mojim profilom budu uklonjeni.

Slična pitanja

2 odgovora 10.7k 👀
2 odgovora 1.7k 👀
6 odgovora 797 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...