Michelle Koprivnjak u rubrici Obrazovanje od Michelle Koprivnjak
zaključano od Znatko
Po vašem mišljenju i iskustvu, jesu li vam bolja predavanja online ili uživo? Za/protiv?
Odgovaranje zaključano uz napomenu: Iako osobna mišljenja nisu toliko zanimljiva javnosti, pitanje je dobilo dovoljno odgovora.

6 odgovor(a)

+5 glasa
Sara Adžić od Sara Adžić
odabran od Michelle Koprivnjak
 
Najbolji odgovor
Idem na fakultet na kojem je neophodna praktična nastava pa smo sa te strane bili zakinuti. Što se tiče organizacije on line nastave (predavanja i seminari) profesori su se sa vremenom dobro snašli. Kod klasične nastave volim to druženje na predavanjima, mogućnost pitanja profesora i knjigu i listove ispred sebe. On line sistem je super sa te strane što si možeš sam organizirati vrijeme i pratiti kada tebi odgovara, mana je buljenje u laptop cijeli dan, ali sa druge strane čini mi se kako su profesori ipak omogućili više dostupnog materijala za učenje. Malo možda naginjem klasičnom sistemu držanja nastave, ali isto tako mislim da su nam se sad otvorile i nove ideje. Bilo bi super kada bi se nastava nekih izbornih predmeta zadržala on line.
+5 glasa
Iva Murat od Iva Murat

Na mom fakultetu je većinom sve teorija pa možemo nekako funkcionirati na online nastavi. Studenti koji imaju puno prakse, ovim načinom studiranja su mnogo izgubili. Ipak, čak i kod nas online nastava ima svoje nedostatke. Već nekoliko puta nam je zbog preopterećenja za vrijeme predavanja pao sustav, pa taj dan nismo mogli ništa. Također, gubi se ona neposredna komunikacija između profesora i kolega. To otežava studentima koji bi htjeli profesora pitati za dodatna pojašnjenja ili diskutirati s ostalim studentima. Također, malo mi nedostaje odlazak na fakultet, ne zbog samih predavanja, nego zbog svega onoga što prati studiranje, kao što su odlazak u menzu, druženje, ispijanje kava u kafićima oko fakulteta. To su neke sitnice na koje prije nismo obraćali pažnju, ali sad nam nekako počinju nedostajati. Naravno da postoje i prednosti online nastave. Ne moramo putovati na faks pa time uštedimo mnogo vremena. Nema velikih pauza između predavanja zbog kojih smo prije morali biti na faksu cijeli dan. A i neko dosadno predavanje se ovako lakše izbjegne. :)

+5 glasa
Augustina Kolak od Augustina Kolak
Mislim da to ovisi o vrsti fakulteta, kolegija, predavača ali i osobne preferencije. U svakom slučaju, mislim da više prednosti ima predavanje koje se izvodi uživo. Navest ću nekoliko razloga:

- na predavanju uživo lakše je s profesorom i kolegama postići neku konstruktivnu raspravu o pojedinim temama, kao i postaviti pitanje profesoru i dobiti odgovor na njega, dok je na online predavanju gotovo nemoguće ući u raspravu s kolegama

- osobito što se tiče prirodnih znanosti, lakše je nešto razumjeti ako se to vidi uživo, primjerice izvođenjem nekog pokusa u laboratoriju i sl. To se također odnosi na medicinske fakultete gdje je potreban kontakt s ljudima kako bi se određena teorija primjenila

Istina, to je izvedivo samo u manjim grupama, dok puko slušanje teorijskog predavanja s velikom grupom studenata je jednake kvalitete i uživo i online.
+4 glasa
Sandra Vukov od Sandra Vukov
Svako ovo pitanje doživljava drugacije i iznenađena sam koliko studenata ima različita razmisljanja, sve ovisi i o tipu fakulteta i njegovih obveza. Meni osobno je drago da su predavanja bila online ali nije mi drag razlog zbog čega je to tako.

Smatram da sam uvijek sve naučila sama s knjigom u rukama i da mi predavanja nisu pomogla u toj mjeri da isključivo radi njih položim neki predmet. Teško je na fakultetima koji imaju 800 ljudi (na jednoj godini) organizirati predavanja uživo jer nikada nećete imati takvu komunikaciju (makar ona bila virtualna) mir i tišinu kao online. Mnogo sam naučila na ovakav način, mnogo sam ispita položila i sretna sam i zadovoljna sa organizacijom svojeg fakulteta.
+4 glasa
Mihael Fernežir od Mihael Fernežir

Oba od navedenih načina održavanja nastave i emitiranja samih predavanja naravno imaju svojih prednosti i nedostataka, kao i većina toga u svakodnevnom životu.

Što se online predavanja tiče, njihove su prednosti te što nema potrebe za svakodnevnim dugotrajnim i iscrpnim putovanjima na fakultet i sa istog. Puno je lakše probuditi se za i doći na online predavanje. Prednost je i to što studenti/učenici ne moraju plaćati karte za prijevoz. No, ima to i svojih loših strana. Na primjer ako predavanja nisu obavezna velik broj studenata/učenika teško se nagovori i natjera da stvarno prati to predavanje od doma, a ne da se samo uključi, odnosno spoji na predavanje, a onda radi nešto skroz drugo. Još jedna stvar koja ide u korist predavanjima uživo jesu prijatelji, odnosno društvo koje imamo kada smo uživo na fakultetu ili u školi, to je vrlo za mlade ljude te se online predavanjima ne razvijaju njihove društvene sposobnosti.

Osobno, ipak preferiram predavanja uživo zbog gore navedenih prednosti.

+3 glasa
Nikolina Šrajbek od Nikolina Šrajbek

Budući da studiram na fakultetu na kojem gotovo svi kolegiji podrazumijevaju i praktični dio koji treba odraditi u sklopu vježbi u različitim institucijama i ustanovama, definitivno preferiram kontaktnu nastavu

Osim same činjenice da je praktični dio teško odraditi preko video poziva, smatram i da tehnologija dovodi do ubrzane dehumanizacije čovječanstva. Zaboravljamo kako se komunicira uživo, što znači družiti se "u četiri oka" i biti bez mobitela ili laptopa cijeli dan. 

Također, nakon cjelodnevnog praćenja online nastave tijekom karantene u proljeće, svakog sam dana osjećala glavobolje od pretjeranog gledanja u ekran laptopa. K tome, smatram da sam u to vrijeme imala i više fakultetskih obaveza, u obliku različitih prikaza članaka, dodatnih seminarskih radova, kreativnih radova i različitih domaćih zadaća, a u svrhu nadoknađivanja praktičnog dijela - koji se, zapravo, uopće ne može nadoknaditi na ovaj način, zbog čega smo i kolege i ja bili u nepovoljnom položaju. 

Slična pitanja

2 odgovora 669 👀
Ivan Gačić 09.02.2022. pitanje u rubrici Obrazovanje od Ivan Gačić
6 odgovora 262 👀
5 odgovora 936 👀
1 odgovor 256 👀
1 odgovor 381 👀
1 odgovor 424 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...